Juhuu – Ferie til den heldige kartoffel

Problemstilling

Er en kartoffelferie en rigtig ferie?

Præsentation og begrundelse

Når efteråret melder sin ankomst følger også uge 42, hvor elever siden 1899 har holdt ferie. For hundrede år siden var det dog langt fra for alle elever, at der var tale om en ferie. På landet blev ugen brugt på at arbejde på forældrenes gård med at tage kartofler op. I dag har ugen et helt andet formål.

Kartoflen er i dag noget af det mest danske mad vi har, men sådan har det ikke været. Den blev det, fordi den viste sig at være gunstig, hårdfør og billig. I dag spiser de fleste af os nok kartofler, fordi vi godt kan lide den, uanset om det er i kogt, stegt, frituresteget eller most form.

Forløbet giver eleverne mulighed for at reflektere over deres eget liv og sætte det i perspektiv til tidligere slægters levevilkår. Det er helt oplagt at arbejde med forløbet i uge 40 og 41.

Forløbet er udarbejdet af Tanja Andersen.

Klassetrin

3. - 4. klasse

Omfang

Kort forløb (1-4 lekt.)

Kompetenceområde/-mål

KRONOLOGI OG SAMMENHÆNG
Eleven kan relatere ændringer i hverdag og livsvilkår over tid til eget liv
• Eleven kan beskrive ændringer i livsgrundlag og produktion
• Eleven har viden om livsgrundlag og produktion før og nu

HISTORIEBRUG
Eleven kan fortælle om, hvordan mennesker er påvirket af og bruger historie
• Eleven kan opnå viden om historie gennem brug af historiske scenarier
• Eleven har viden om historiske scenarier

Materialer

  • Andersen, Tanja: Sandt eller falsk, 2016 (bilag 1a og 1b)
  • Andersen, Tanja: Kartoflen i Danmark, 2016 (bilag 2 vedlagt)
  • Arla/Karolines køkken: Kartoffelsuppe med porrer og bacon, http://www.arla.dk/opskrifter/kartoffelsuppe-med-porrer/
  • Statens Filmcentral/FILMFORSYNINGEN, Eventyret om Den Vidunderlige Kartoffel, Kortfilm, 22:26 min, 1986, https://www.youtube.com/watch?v=8Cx29TFphzA
  • Sørensen, Anders: Eventyret om den vidunderlige kartoffel, Mallings 1987
  • Schjellerup, Inge: Den forædlede vilde - kartoflens historie, 1987
Kommentarer