Fire nye dilemmaspil om besættelsen af Danmark

Forestil dig, at du i 1943 som den danske finansminister K.H. Kofoed deltager i Tønders jubilæumsfest - trods indbyggernes utilfredshed med regeringen. Eller at du er 17-årige Jørgen, der i 1943 overvejer at tilslutte sig modstandskampen. Eller at du er tysk teenager i Nordslesvig, da 2. verdenskrig bryder ud. Det er blandt andre disse scenarier, du skal tage stilling til i HistorieLabs fire nye dilemmaspil om livet under 2. verdenskrig.

Foto lånt af Museum Sønderjylland

HistorieLab har udviklet fire nye dilemmaspil, som udspiller sig under den tyske besættelse. I de fire dilemmaspil skal brugerne tage stilling til en række dilemmaer, som danskerne oplevede under besættelsen.

Festen: Om Augustoprøret i Sønderjylland

Indhold: Året er 1943 og Tønder i Sønderjylland har 700 års jubilæum. Danmark er besat af Tyskland, men trods utilfredshed med regeringen, skal der være fest. Du er finansminister K. H. Kofoed og er i Tønder for på regeringens vegne at deltage i aftenens fest. Det bliver en fest med valg og konsekvenser…

Nordslesvigere i tysk tjeneste

Indhold: Elsa og Peter er teenagere, tyskere og bor i Åbenrå, da 2. verdenskrig bryder ud. Hvad skal de gøre, og hvor langt vil de gå for deres drøm om at få Nordslesvig hjem til Tyskland? Der er barske beslutninger undervejs og voldsomme konsekvenser. Er du Elsa eller Peter?

Modstand – ja eller nej?

Indhold: Vi er i Sønderborg i sensommeren 1943. Du er Jørgen Iversen på 17 år. Du oplever, at konflikterne mellem de dansk- og tysksindede spidser til. Modstandskampen tager til. Besættelsesmagten gør alt, hvad den kan for at bekæmpe modstandsgrupperne. Du overvejer, om du skal slutte dig til modstand.

Sønderjylland 1940: Grænseproblematikken

Indhold: Spillet starter den 8. april 1940 – dagen før tyskernes besættelse af Danmark. Du er Kresten Refslund Thomsen, en vigtig Amtmand og bor i den sønderjyske by Aabenraa. Igennem spillet vil du, som Kresten Refslund Thomsen, skulle træffe vigtige beslutninger, som får konsekvenser for, hvordan det går dig og Sønderjylland efter tyskernes besættelse af Danmark natten til den 9. april 1940.

Hvad er dilemmaspil?

Det er nemmere at være bagklog end forudseende – især på andres vegne. Hvad gør du selv midt i et dilemma med begrænsede handlemuligheder og gæt på konsekvenserne? Det kan du afprøve på HistorieLabs dilemmaspil website.

Dilemma-spillet.dk er en online platform, hvor brugere kan bygge, dele og spille historiske dilemmaspil. Brugere kan bygge spil med et hvilket som helst dilemma. Det er primært tiltænkt som en læringsplatform. Dilemmaet udfoldes gennem en række scenarier eller del-dilemmaer, man som spiller skal forholde sig til undervejs. Dilemmaerne kan spilles af alle. Vil du bygge et spil, så skal du starte med at oprette dig som bruger inde på siden.

Gå til Dilemma-spillet.dk her
Kommentarer
 1. 28. maj 2019 skrev maleni:

  mega sygt dilemmaspil

 2. 28. maj 2019 skrev Bobby Svend:

  Nice game

 3. 10. marts 2020 skrev Bob hej med dig:

  Hej med dig jeg hedder bob

 4. 10. april 2020 skrev Leif E. Svendsen:

  Familiernes tabu…
  2 årtier før var landet blevet genforenet, det havde ført til at folk var strømmet til landsdelen til nye job inden for postvæsen – politi forsvar – jernbane mv… I mange tilfælde var ægteskab blevet indgået med en tysk orienteret partner… boligforholdene for tilkomne havde nok ikke været det bedste at vokse op i — på den tid blev der oprettet nødboliger…. I et konkret tilfælde får en familie 5 børn…. allerede nu ( sidst i tyverne – først i trediverne ) er der uenighed om navnene……måske grundet udviklingen og man er usikker på fremtiden hvad sker der??? Det ender med at nogle af børnene får danske navne og andre tyske navne…. Der bliver gudske lov og tak… valgt dansk skole…. senere i livet kommer alle ud i velfærdsdanmark og livet går videre…dette var en sand historie måske kan i bruge dette til noget

 5. 18. maj 2020 skrev Stor fed pik:

  Fuck noget lort kæft det er for taber fucking bøsse pis

  Fuck jer alle sammen

 6. 4. juni 2020 skrev Fortnite cranker:

  Pretty sygt, kinda lit

 7. 5. oktober 2020 skrev Konservativ Borger:

  Fremragende spil. Det giver et godt indblik i, hvilke svære beslutninger der skulle træffes under 2. Verdenskrig.

 8. 5. oktober 2020 skrev Det Konservative Folkeparti:

  Spillet her er helt unikt, og skal på skoleskemaet! Det vil vi arbejde for, hvis vi efter næste valg kommer med i en borgerlig regering.

 9. 22. oktober 2020 skrev Willibassen 10101093i4u238o4i23:

  Hej bob jeg har modtaget din mail, og jeg må bare vide hvad dit efernavn er (PS jeg er god til at stave)

 10. 10. juni 2021 skrev fortnite season 17 cock:

  jeg elsker fortnite det hele mit liv det handler om jeg elsker fortnite rule 34 og jeg kigger på det hverdag iser elite agent x jhon wick

 11. 10. juni 2021 skrev ProBusemand23:

  søger nk i blockstar spøg meg om venar hves du vil