Fire nye dilemmaspil om besættelsen af Danmark

Forestil dig, at du i 1943 som den danske finansminister K.H. Kofoed deltager i Tønders jubilæumsfest - trods indbyggernes utilfredshed med regeringen. Eller at du er 17-årige Jørgen, der i 1943 overvejer at tilslutte sig modstandskampen. Eller at du er tysk teenager i Nordslesvig, da 2. verdenskrig bryder ud. Det er blandt andre disse scenarier, du skal tage stilling til i HistorieLabs fire nye dilemmaspil om livet under 2. verdenskrig.

Foto lånt af Museum Sønderjylland

HistorieLab har udviklet fire nye dilemmaspil, som udspiller sig under den tyske besættelse. I de fire dilemmaspil skal brugerne tage stilling til en række dilemmaer, som danskerne oplevede under besættelsen.

Festen: Om Augustoprøret i Sønderjylland

Indhold: Året er 1943 og Tønder i Sønderjylland har 700 års jubilæum. Danmark er besat af Tyskland, men trods utilfredshed med regeringen, skal der være fest. Du er finansminister K. H. Kofoed og er i Tønder for på regeringens vegne at deltage i aftenens fest. Det bliver en fest med valg og konsekvenser…

Nordslesvigere i tysk tjeneste

Indhold: Elsa og Peter er teenagere, tyskere og bor i Åbenrå, da 2. verdenskrig bryder ud. Hvad skal de gøre, og hvor langt vil de gå for deres drøm om at få Nordslesvig hjem til Tyskland? Der er barske beslutninger undervejs og voldsomme konsekvenser. Er du Elsa eller Peter?

Modstand – ja eller nej?

Indhold: Vi er i Sønderborg i sensommeren 1943. Du er Jørgen Iversen på 17 år. Du oplever, at konflikterne mellem de dansk- og tysksindede spidser til. Modstandskampen tager til. Besættelsesmagten gør alt, hvad den kan for at bekæmpe modstandsgrupperne. Du overvejer, om du skal slutte dig til modstand.

Sønderjylland 1940: Grænseproblematikken

Indhold: Spillet starter den 8. april 1940 – dagen før tyskernes besættelse af Danmark. Du er Kresten Refslund Thomsen, en vigtig Amtmand og bor i den sønderjyske by Aabenraa. Igennem spillet vil du, som Kresten Refslund Thomsen, skulle træffe vigtige beslutninger, som får konsekvenser for, hvordan det går dig og Sønderjylland efter tyskernes besættelse af Danmark natten til den 9. april 1940.

Hvad er dilemmaspil?

Det er nemmere at være bagklog end forudseende – især på andres vegne. Hvad gør du selv midt i et dilemma med begrænsede handlemuligheder og gæt på konsekvenserne? Det kan du afprøve på HistorieLabs dilemmaspil website.

Dilemma-spillet.dk er en online platform, hvor brugere kan bygge, dele og spille historiske dilemmaspil. Brugere kan bygge spil med et hvilket som helst dilemma. Det er primært tiltænkt som en læringsplatform. Dilemmaet udfoldes gennem en række scenarier eller del-dilemmaer, man som spiller skal forholde sig til undervejs. Dilemmaerne kan spilles af alle. Vil du bygge et spil, så skal du starte med at oprette dig som bruger inde på siden.

Gå til Dilemma-spillet.dk her