De nye kvinder og de bløde mænd

I 1970´erne blev der dannet grupper, hvor kvinder kunne diskutere køn, seksualitet, ligestilling og andre emner - uden mænd.

I sommeren 1971 blev den første Femø-lejr afholdt. Lejren blev oprettet af rødstrømpebevægelsen på den lille ø Femø nord for Lolland. Lejren var for kvinder og børn – men drenge over 12 år måtte ikke deltage. Man mente, at drenge over 12 var blevet påvirket af samfundet til at undertrykke kvinder. Der afholdes stadig Femølejr hvert år.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kilde 1

Kilden nedenfor er et uddrag af Femølejrens beskrivelse af, hvad der foregår på lejren og hvem, der må komme på lejren.

”…. Fælles for alle uger på lejren er ferie og fællesskab med stor plads til mangfoldighed og til den individuelle kvindes ønsker og behov. Om man vil danse eller dase er op til den enkelte.

Hvem kommer på lejren?

Der er alle slags kvinder på Femø: Gamle rødstrømper, mødre med børn, karrierekvinder, sportsentusiaster, lesbiske, bi- og heteroseksuelle.
På mange uger er der flertal af lesbiske kvinder på lejren, men alle kvinder er velkomne på alle uger. Der er et særligt fællesskab mellem kvinderne og en helt speciel stemning som gør, at rigtig mange vender tilbage til kvindelejren år efter år efter år.”

Kilde 2

Kilden er et filmklip med kvinden Hanne, som fortæller om sine oplevelser med kvindeoprøret og rødstrømpebevægelsen i 1970´erne.

Obs! Kilden indeholder et sprogbrug som kan være stødende for nogle.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

 

 

Kilde 1 er et uddrag af Kvindelejrens hjemmesides beskrivelse af lejren, samt et fotografi af en plakat for FemøLejren 1979. Fra http://kvindelejren.dk/

Kilde 2, filmen ”Hanne”, er her gengivet med tilladelse fra producenten Copenhagen Film og TV.