Lægens oplevelser under en slaveauktion

Lægen Paul Edmann Isert besøgte i 1780´erne både de danske forter i Afrika og sejlede med et slaveskib til Vestindien. Her fortæller han om hvad der skete, når slaver blev sat til salg.

I sin bog ”Reise nach Guinea” [Rejse til Guinea] fra 1788, fortæller han om sine oplevelser under en slaveauktion (teksten er bearbejdet):

Spring til let udgave

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kilde:

”(…) Nogle dage efter vor ankomst blev vore negres skæbne afgjort. Man havde bragt dem i land, man pudsede dem op på det bedste efter deres egen skik, gav dem alle mulige friheder og gav dem lækkerier fra deres egen hjemstavn, så at de bildte sig ind, at de var kommet i paradis.

Men skinnet bedrager. Salgsdagen kom.

Man stillede dem op i række og geled, men lod dem ikke vide af nogen køber før det bestemte minut.

Man åbnede døren. En hær af plantere[plantageejere] styrtede ind og tilrev sig som rasende de negre og negerinder de havde mærket sig de foregående dage, da de sorte kun var stille til skue, og bragte dem hen til sælgerne for at blive enige om prisen.

Det hele gik for sig i et sådant raseri at jeg selv var lige ved at blive bange. Hvorledes negrene herved var til mode kan man let tænke sig (…).”

 

Kilden er en bearbejdet udgave af et uddrag af ”Danskernes slaver. Kolonisation og slavehandel ca. 1650-1850” af Calundan et. Al., 1. udgave, 1. oplag, 2003. Forlaget Pantheon, s. 60-62.
Originaldokumentet er: Paul Edmann Iserts ”Reise nach Guinea und den Karibäschen Inseln in Columbien”, 1788.