Slavereligion: obeah

Uddrag af en retssag mod slaven Joseph på Skt. Croix fra 1844. Joseph var mistænkt for at have brugt Obeah [i teksten Obiah], en traditionel afrikansk urtemedicin, som mange sorte bragte med sig fra Afrika.

Obeah rummer elementer af magi, voodoo, og var forbudt af slaveejerne.Obeah var ikke desto mindre udbredt i kolonierne og eksisterer stadig på øerne i dag.

Under retssagen blev det anbefalet, at Joseph skulle straffes med arbejde for livstid for at have udøvet Obeah.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kilde:

”(…) Det er blevet informeret at negeren Joseph, som hører til plantagen Slob, selv har erkendt at han har været til stede på Morning Star for at udøve nogle kunster. Med hensyn til hvilke kunster det drejede sig om, havde Joseph under den første afhøring erklæret at han intet kendte om Obiah kunster, men på samme tid tilstod han, at han gik til Morning Star for at koge eller lave noget til en syg kvinde (…).

Af det omhandlede forhør i det hele, og specielt negeren Cornelius´ forklaring virker det som om at den tiltalte Joseph har beskæftiget sig med Obiah kunster, hvis udøvelse og tiltroen dertil, synes på den sidste tid at have tiltaget, og uden tvivl har en højst og skadelig indflydelse på landsbefolkningen eller plantagernes slavebefolkning. (…)”

 

 

Kilden er et bearbejdet uddrag af dokumenter fra en retsprotokol. Kilden er lånt fra www.emu.dk
http://www.emu.dk/modul/estate-morning-star-13-retssager-trials-fra-dansk-vestindien-1822-1844