Ballade om de to rigsvåben

Efter at Christian 2. var blevet afsat som konge både i Sverige og Danmark, var der fred i nogle år. Men i starten af 1560´erne var freden forbi.

Efter oprøret mod Christian 2. og den endelige opløsning af Kalmarunionen i 1523, var der fred mellem Danmark og Sverige i en del år. De to lande ønskede ikke flere dyre krige mod hinanden.

Men i 1559 blev Frederik 2. konge af Danmark, og i 1560 blev Erik 14. konge af Sverige. De nye konger blev hurtigt uvenner. En af årsagerne til konflikten var, at Sverige følte sig klemt inde. Både Norge og Skåne var dele af Danmark. Danmark havde derfor en stor kontrol med handelsruterne på havet. Og det ville svenskerne gerne lave om på. Det blev kong Frederik 2. dog vred over, da han mente, at han havde retten til at kontrollere handelen mellem Nordsøen og Østersøen.

Den konflikt kom til udtryk i de to kongers rigsvåben. Et rigsvåben er et våbenskjold eller tilsvarende. Rigsvåbenet skal symbolisere, eller vise, en form politisk magt. I dag findes der to rigsvåben, men i 1560´erne var der ét rigsvåben.

Frederik 2. havde 3 kroner i sit rigsvåben. De tre kroner symboliserede Danmark, Norge og Sverige og havde været brugt til at vise unionen mellem de tre lande. I rigsvåbnet var også tre løver, som symboliserede Danmark, og den ene løve, som symboliserede Norge.

Kong Erik 14. af Sverige indførte nu også både tre kroner, de tre danske løver og den norske løve i sit rigsvåben.
Begge konger brugte symbolerne til at vise, at de begge gerne ville have magten over hele norden.

Kildebillederne nedenfor viser de to kongers rigsvåben. Kildebillede et er en gengivelse af danske rigsvåben på Frederik 2.s tid. Kildebillede 2 er et fotografi af Erik 14.s rigsvåben.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kildebillede 1

Kildebillede 2

Begge kilder er fra Wikipedia Commons.