Kongen ville dø i sin rede

Under Den Anden Karl Gustav-krig blev kongen i København under svenskerne belejring af byen.

Da den svenske hær nåede til København og belejrede byen  under Den Anden Karl Gustav-krig, tog kong Frederik 3. den beslutning, at København skulle forsvares. Under Den Første Karl Gustav-krig havde kongen været nødt til at opgive at kæmpe og bede om fred, da svenskerne besatte Jylland og gik over isen og besatte Fyn og Sjælland. Denne gang skulle byen forsvares. Kongen opfordrede derfor borgerne til at kæmpe for at forsvare byen. Kongen blev selv opfordret til at forlade byen og bringe sig i sikkerhed. Kongen skal der havde sagt, ”Jeg vil dø i min rede”, altså at han hellere ville blive i byen og risikere at dø end at forlade byen. Det gjorde kongen utrolig populær blandt byens befolkning.

Kildebilledet nedenfor forestiller kong Frederik 3. under stormen på København under Den Anden karl Gustav-krig. Til venstre ses kongen på en hvid hest. Bag ham ses dronningen, Sophie Amalie. Kildebilledet er et tryk fra bogen ”Danmarks Historie i Billeder”, fra 1898.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kildebillede

 

Kildebilledet er en anskuelsestavle på papir med litografi, fra Danmarks Historie i Billeder, 1898. Billedet bærer titlen ”Stormen paa København” af maleren Poul Steffensen. Kildebileldet er lånt fra Wikimedia Commons.