Historier om Tordenskiold

Der findes mange tegninger og malerier af, hvordan Tordenskiold kæmpede mod og tit snød svenskerne.

Efter at Danmark var gået ind i den Store Nordiske krig igen i 1709, kæmpede Danmark og Sverige mod hinanden i flere store slag.

Den mest berømte danske person fra Den Store Nordiske Krig er ikke den danske konge, Frederik 4., men Peter Wessel, bedre kendt som Tordenskiold. Tordenskiold var født i Trondheim i Norge, men da Norge dengang hørte sammen med Danmark, var han norsk-dansk.

Tordenskiold arbejdede for den danske flåde og kæmpede i mange slag til søs. Han blev berømt for sine mange modige og kampe mod svenskerne. Faktisk var svenskerne så trætte af Tordenskiold og hans drillerier, at de lovede en dusør, hvis der var nogen der fangede ham.

Der findes mange tegninger og malerier af, hvordan Tordenskiold kæmpede mod og tit snød svenskerne. Nogle af historierne er sande, men mange af dem har aldrig fundet sted.

I kildebillede 1 nedenfor ses et træsnit, der forstiller Tordenskiold. Billedet forestiller en af de mest berømte historier om Tordenskiold. Ifølge historien gik Tordenskiold alene i land på Skånes kyst, hvor han blev opdaget af nogle svenske soldater. Han lod som om, at han ville overgive sit våben. Men da en af de svenske soldater rakte ud efter hans kårde, huggede Tordenskiold hans hånd af, og Tordenskiold stak af. Tordenskiold sprang i vandet og svømmede ud til sit skib.

Det er en god historie – som aldrig har fundet sted. Alligevel har historien inspireret forskellige kunstnere.

Træsnittet stammer fra en bog der udkom i 1777. Bogen blev skrevet af en mand ved navn Ove Malling. Bogen blev skrevet for at nationalfølelsen for borgerne i Danmark, altså for at folk skulle være stolte af at være danskere.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kildebillede 1

Kildetekst til billede 1

“Tordenskiold havde fået ordre om at gå i land i Skåne. Han blev opdaget og omringet af svenske soldater. En af dem beder om at få hans kårde. Tordenskiold svarer: ikke denne gang. [Han] hugger hånden af ham og svømmer med sin kårde i munden, tilbage til sin fregat.”

Kildebillede 2

I kildebillede 2 ses et postkort, der forestiller den samme situation som kildebillede 1 også forestiller. Postkortet er fra o. 1900.

 

Kildebillede 1 og tekst er lånt fra: Ove Malling: Store og gode Handlinger af Danske, Norske og Holstenere (1777). Udgave af tekst, med noter og efterskrift, 1992. Kildeteksten er pædagogisk bearbejdet.

Kildebillede 2 bærer ”Denne gang ej- sagde Tordenskiold”, Udgivet af Gosch & CO´s Tændstikfabrikker. Originaler af Th. Iversen. Billedet er lånt fra Det Kongelige Bibliotek.