Forholdet mellem Danmark og Sverige

Denne kilde er en beretning om forholdet mellem Danmark og Sverige i slutningen af 1600-tallet, få år før Den Store Nordiske Krig.

Kildeteksten nedenfor et en beskrivelse af forholdet mellem Danmark og Sverige i slutningen af 1600-tallet. Den er skrevet af den britiske diplomat Robert Molesworth, som var udsendt til Danmark omkring 1690. Han udgav i 1692 en bog, hvori han beskrev Danmark. Kildeteksten er et uddrag af en del af bogen, hvor Moleswoth beskriver Danmarks forhold til andre lande. Molesworth beskrev Danmark meget negativt i sin bog.

Kildetekst

”…. Sverige er den mægtigste, mest frygtede og nærmeste nabo til Danmark. Den [svenske] konges områder ligger næsten lige ved hovestaden Københavns porte og kan ses fra selve kongens soveværelse, lige siden danskerne mistede tre af deres bedste provinser på den anden side af Østersøen.

På den ene side er [danskernes], vrede over tidligere krænkelser og frygt for fremtidige ulykker fra Sveriges storhed; og på den anden [svenskernes side] er bevidstheden om at være i besiddelse af en andens ret med vold, visheden om at være hadet og misundt på grund af disse erobringer, frygten for at miste dem, hvis Danmark bliver magtfuld, er uovervindelige hindringer for noget fast venskab mellem disse kroner[konger]. Den ældgamle strid er som et dårligt helet sår….”

Kilden er et bearbejdet, oversat uddrag af Molesworths beretning. Fra ”An Account of Denmark as it was in the Year 1692”, Robert Moleswort, 1694., s. 176-177., udgave fra Princeton University, 1969.

Kildebilledet forestiller Robert Molesworth. Billedet er lånt fra Wikimedia Commons.