Tordenskiold og tændstikkerne

Kildeteksten er en avisartikel, som fortæller hvorfor, der er et billede af Tordenskiold på forsiden af tændstikæskerne.

Tordenskiold var berømt og beundret dengang han selv levede. Der opstod fortællinger omkring ham og alle de ting, han gjorde. Nogle af dem var sande, mens der var blevet pyntet en del på andre. Der er lavet mange tegninger og malerier om af Tordenskiold.

Det mest berømte er nok maleriet som Balthasar Denner malede af Tordenskiold i 1719. Maleriet blev senere benyttet som motiv på tændstikæsker af en dansk tændstikfabrikant.

Kildeteksten nedenfor er et uddrag af en artikel fra avisen Kristeligt Dagblad. Artiklens titel var “Portræt af Tordenskjold skulle besejre svenskerne”, og artiklen er fra 2015. Kildeteksten fortæller om hvordan og hvorfor Tordenskiold blev valgt som motiv til de danske tændstikæsker.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kildetekst

“De fleste danskere kan identificere navnet Tordenskjold Tændstikker, mens endnu flere kan genkende det berømte portræt af den dansk-norske søhelt Tordenskjold på tændstikæskerne. Dog er det de færreste, der faktisk ved, hvorfor det netop er Tordenskjold, der pryder æskerne. Årsagen er at finde i året 1864, hvor Preussen og Østrig erobrede Slesvig-Holsten fra Danmark.”

Resten af kildeteksten kan læses her:

Kildebillede

Kildebilledet er et fotografi af en tændstikæske. Klik på billedet for at se en større version af billedet i en ny fane.

 

 

Kildeteksten er et uddrag af en artikel bragt i Kristeligt Daglad. Artiklen blev bagt den 28. oktober 2015.

Kildebilledet ejes af HistorieLab.