Gåsetårnet der skulle håne fjenden

Det var ikke kun de svenske konger, Manus og Albrecht, som var uvenner med kong Valdemar.

Det var ikke kun de svenske konger, Magnus og Albrecht, som var uvenner med kong Valdemar efter generobringen af Skåne og den blodige erobring af Gotland. Også hansestæderne var vrede på Valdemar. I 1300-tallet var det Hansaen, der sad på det meste af handelen i Nordeuropa. Valdemar angreb og erobrede først Skåne, og så øerne Øland og Gotland fra svenskerne i 1360-61. Det blev Hansaen meget vrede over. På øen Gotland lå nemlig Visby, som var en rig hansestad, og den bestemte Valdemar over efter erobringen. Hansaen ønskede heller ikke at den danske konge havde så meget magt i Østersøen, hvor Hansaens skibe sejlede med varer.

Hansaen gik derfor i krig mod Valdemar to gange i 1360´erne. Den første krig vandt Valdemar. Den anden tabte Valdemar, da han havde fået mange fjender, der kæmpede sammen imod ham.

Valdemar gjorde grin med Hansaen og kaldte dem for skræppende gæs. For at drille dem, satte han en gås på toppen af tårnet på sin fæstning ved Vordingborg. I dag kan man stadig se tårnet, der kaldes Gåsetårnet, ved Vordingborg. Gåsen på toppen er dog ikke den gås, som Valdemar satte på toppen af tårnet, men er fra 1800-tallet.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Klik på billedet for at se en større version i en ny fane.

Kildebillede

 

Kildebilledet er lånt fra Wikimedia Commons.