En krønike fortæller om erobringen af Gotland

Lybske krønike fortæller om erobringen af Gotland i 1361.

Kildeteksten nedenfor er et uddrag af en den såkaldte Lybske Krønike. En krønike er en fortælling, der i kronologisk rækkefælge fortæller om ting, der er sket. I Middelalderen blev der skrevet mange fortællinger om hvad der skete i eksempel en by eller et område fra år til år. I hansestaden Lübecks krønike kan man læse om Valdemar Atterdags angreb på hansestaden Visby på øen Gotland.

Lybske Krønike menes at være skrevet af en munk der hed Detmar. Krøniken menes at være skrevet hovedsageligt på baggrund af mundtlige fortællinger fra borgere i byen Lübeck.  Krøniken menes at være skrevet omkring 1390, altså ca. 30 år efter erobringen af Gotland.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kilde
“I det Herrens år 1360 samlede Kong Valdemar af Danmark en stor hær, og sagde, at han ville bringe krigerne derhen, hvor der var nok af guld og sølv, hvor svinene åd af sølvtrug; og han førte dem til Gotland og slog mange til Riddere der. Virkelig mange folk dræbte han der, eftersom bønderne var ubevæbnede og uvant til kamp. Han drog frem for staden Visby, men de gik ham i møde uden for Byen og overgav sig til kongens nåde, da de godt så, at modstand var umulig. Således fik han øen i sin magt og tog svær skat i guld og sølv af byens borgere og rejste så derfra.”

Kildeteksten er lånt fra bogen: Valdemar Atterdag: Udvalgte Kilder, 1911 kilde fra s. 130 Kilden er lettere pædagogisk bearbejdet.

Kildebilledet er lånt fra Wikimedia Commons.