Problemstilling
Hvad har mennesker egentligt puttet i munden siden stenalderen?
Præsentation og begrundelse
Eleverne arbejder bedst med forløbet i forbindelse med en temauge eller fokusdage. Da der kan være forskel på, hvornår man på den enkelte skole udbyder madkundskab, kan det være hensigtsmæssigt at tilpasse forløbet til eleverne. Forløbet er her målrettet 6. klasse.
Der kan også være store forskelle på, hvor nemt det er for den enkelte skole/lærer at afvikle forløbet, som det er beskrevet her, da det forudsætter, at eleverne har adgang til skov og kartoffelmarker. Derfor kan der være behov for, at læreren bruger forløbet som inspiration frem for direkte overtagelse. Den teoretiske del er dog uafhængig af geografi.
Den redigérbare lektionsplan og bilag kan downloades i Internet Explorer eller ved at åbne i ny fane ved at højre klikke på lektionsplanen.
Forløbet er udarbejdet af Tanja Andersen.
Klassetrin
5. - 6. klasse
Omfang
Længere forløb (9-14 lekt.)
Kompetenceområde/-mål
INDEN FOR FAGET HISTORIE:
KRONOLOGI OG SAMMENHÆNG
Eleven kan sammenligne væsentlige træk ved historiske perioder
• Eleven kan placere historiske perioder i absolut kronologisk sammenhæng
• Eleven har viden om historiske perioders tidsmæssige placering
HISTORIEBRUG
Eleven kan perspektivere egne og andres historiske fortællinger i tid og rum
• Eleven kan opstille historiske scenarier for at få indsigt i samfundsforhold i fortiden
• Eleven har viden om elementer, der indgår i historiske scenarier
INDEN FOR FAGET MADKUNDSKAB:
MÅLTID OG MADKULTUR
Eleven kan fortolke måltider med forståelse for værdier, kultur og levevilkår
• Eleven kan præsentere eksemplariske måltider fra forskellige kulturer
• Eleven har viden om tids- og stedsbestemte mad- og måltidskulturer
Materialer
- Erik Dehn & Jens Aage Poulsen: Historie 3, Gyldendal 2011 (s. 8-18 om stenalderen, s. 52-57 om 1800-tallet)
- Erik Dehn & Jens Aage Poulsen: Historie 4, Gyldendal 2012 (s. 30-36 om sygdom, s. 40-48 om vikingetiden)Erik Dehn & Jens Aage Poulsen: Historie 4, Gyldendal 2012 (s. 30-36 om sygdom, s. 40-48 om vikingetiden)
- Tanja Andersen: Kahoot 1 – om stenalderen 2015 (passer til historie 3, side 8-18), Link: https://create.kahoot.it/?_ga=1.55949730.88159492.1456089439&deviceId=fe3af1ef-f5e6-4a31-8ac6-0c179a13ae45#quiz/52a18779-af62-4237-b520-6b3e2e7de01d
- Tanja Andersen: Kahoot 2 – om Vinkingtiden (passer til historie 4, side 40-48), Link: https://create.kahoot.it/?_ga=1.55949730.88159492.1456089439&deviceId=fe3af1ef-f5e6-4a31-8ac6-0c179a13ae45#quiz/6b83985e-145a-4dce-ad64-00fd8a9a9621
- Tanja Andersen: Kahoot 3 – om 1800-tallet (passer til historie 4, side 30-36 og historie 3, side 52-57), Link: https://create.kahoot.it/?_ga=1.55949730.88159492.1456089439&deviceId=fe3af1ef-f5e6-4a31-8ac6-0c179a13ae45#quiz/fa2ccc46-459b-4b5d-a5bc-3d2622f0e5e2
- Anders Sørensen: Eventyret om den vidunderlige kartoffel, Filmforsyningen 1985, 22 min, DK/Kort fiktion, Animation, Link:http://filmcentralen.dk/alle/film/eventyret-om-den-vidunderlige-kartoffel Eller: https://www.youtube.com/watch?v=8Cx29TFphzA
- www.colourbox.com: Billeder af ingredienserne (bilag 1)
- Skoven i Skolen: Opskrift på brændenældesuppe med skvalderkål 2015 (bilag 2), http://www.skoven-i-skolen.dk/content/br%C3%A6nden%C3%A6lde-suppe
- Bjarke S. Petersen: Opskrift på grannåle-te, 2013 (bilag 3), http://paaskovtur.dk/2013/04/10/drik-en-kop-varm-gran-el-fyrrenale-te-sadan-gor-du/
- Blogger, ukendt navn: Opskrift på Frk. Jensen’s Kartoffelgrød (bilag 4), http://spisemedmormor.blogspot.dk/2010_01_01_archive.html
- Øvrige opskrifter er skabt af forfatteren selv (Tanja Andersen) med inspiration fra andre opskrifter (bilag 5 og 6).
- Tanja Andersen: ”Lærervejledning til Prezi”, 2016 (bilag 7)