Kulturarv og “heritage learning” var på programmet, da deltagere fra de nordiske og baltiske lande for nyligt var samlet til et Nordplus kontakt-seminar. Formålet med seminaret var at skabe netværk, idéudvikle og påbegynde planlægning af fremtidige Nordplus Voksen-projekter.
Alle projektidéer skulle have et pædagogisk eller uddannelsesmæssigt fokus og kunne eksempelvis omhandle: livslang læring, social inklusion, frivilligt arbejde, integration og fællesskabsbygning. Målgruppen for seminaret var institutioner og organisationer, som beskæftiger sig med voksenuddannelse og er interesserede i udveksle og udvikle metoder, værktøjer og pædagogiske tilgange til at etablere nordisk-baltiske-samarbejder. Blandt de deltagende organisationer var der deltagere fra videncentre, museer, højskoler, arkiver, erhvervsuddannelser, studenterforeninger og biblioteker.
Projekter
Sally Thorhauge vendte hjem fra seminaret med 2,5 projekter, som nu skal videreudvikles i samarbejde med de øvrige deltagere. Projekterne er:
1) Bridge-IT. Et kortlægningsprojekt og komparativt studie i fire lande (Island, Danmark, Litauen og Finland) af forbindelsen eller manglen på samme mellem forskning på den ene side og formidling på museer/arkiver/biblioteker på den anden side inden for fire ”kulturarvs”-discipliner (filologi, arkæologi, museologi og historie).

Bridge-ITs fire udviklere fra venstre: Eva Maria Jonsdottir fra Arni Magnusson Instituttet i Reykjavik, Sally Thorhauge fra HistorieLab, Nadya Cherepan fra Vilnius Universitet og Kim Krappala fra The Association of Cultural Heritage Education i Helsinki.
2) Bevaring af historiske håndværk. Foreløbigt et videndelingsprojekt mellem Danmark og Estland, som på sigt skal komme bl.a. lærer- og pædagogstuderende til gavn. Der arbejdes på at sikre flere partnere/lande til projektet.
3) Det halve projekt: et nyt netværk af 11 personer fra Danmark, Litauen, Estland, Island og Finland, som i første omgang ønsker at følge med i hinandens aktiviteter og projekter. Dette netværk håber på sigt at finde frem til idéer til kommende Nordplus-projekter.
Hvad er Nordplus?
Nordplus er Nordisk Ministerråds mobilitets- og netværksprogram for uddannelsesområdet, og omfatter de fem nordiske lande Sverige, Norge, Danmark, Island og Finland, selvstyreområderne Grønland, Færøerne og Åland samt de baltiske lande Estland, Letland og Litauen. Nordplus omfatter i alt fem programmer, som tilsammen henvender sig til alle dele af uddannelsesområdet, fra børnehaver og grundskoler til videregående uddannelse og voksenuddannelse.
Nordplus Voksen er Nordisk Ministerråds program for nordisk-baltisk samarbejde inden for almen og erhvervsrettet voksenuddannelse. Der er ca. 8 millioner kroner til rådighed hvert år, som kan søges af alle typer institutioner og organisationer, der arbejder med læring for voksne, og skal være et samarbejde mellem minimum to lande.