Når coronavirussen ikke er den eneste der spreder sig

Når spredning af misinformation bliver en farlig kulturel virus. HistorieLabs Rikke Peters kronik er at finde i Information her til morgen, hvor hun diskuterer de forskellige kulturelle konsekvenser ved misinformation og konspirationsteorier i samfundet under COVID-19.

“Medicinalfirmaer spreder corona-virus for tjene penge på en vaccine”

“Mad importeret fra Kina er et biologisk våben til nedbringelsen af befolkningstallet”

“Undgå Corona smitte ved at indtage hivdløg”

Med corona-virussen er der kommet vind i sejlene fortæller Rikke Alberg Peters, Danmarks førende ekspert i konspirationsteorier og Fake News og ph.d. ved HistorieLab, har netop skrevet en kronik i Information, hvor hun diskuterer og vurderer, hvordan corona-virussen ikke er det eneste der spreder sig.

I sin kronik i Information d. 18. marts 2020 fremhæver Rikke Alberg Peter, hvordan konspirationsteorier trives og dyrkes i situationer, hvor en globaliseringsangst eller en magtkritik, som kommer til udtryk i form af vrede mod en bestemt befolkningsgruppe eller mod ’et system’, som i fortællingerne bliver årsag til sygdomsudbruddet eller skyldig i spredningen.

Rikke Alberg Peters mener, at det er nødvendigt at udvide de store virusforebyggelsestiltag med kampagner målrettet misinformation, som letforståeligt skal forsøge at forbygge spredningen af rygter og falske historier.

Konspirationsteorier er som kulturelle vira, der under en krise som den nuværende potentielt set kan sprede sig hurtigt i en befolkning –med store sociale og sundhedsmæssige konsekvenser til følge. Herunder skabe unødig frygt og mistillid til sundhedsmyndigheder, læger og politikere – den tillid som er altafgørende i situationer med alvorlige virusudbrud.
Rikke Alberg Peters, ph.d., HistorieLab

Målrettede kampagner rettet mod de falske rygter, historier og narrativer vurderer Rikke Peters vil være et endnu vanskeligere tiltag at iværksætte end de sundhedsfremmende tiltag.

Kronikken kan læses i Information ved at følge dette link.

Læs Rikke kronik i Information