Ny bog skildrer anti-vaccinationsargumenterne i de seneste 250 år

Vaccinemodstand sætter spørgsmålet om individets ret over for den kollektive sundhed på dagsordenen og gør vaccination til både et politisk og et sundhedsmæssigt spørgsmål. Denne bog tegner et billede af vaccinemodstandens mange forgreninger og samfundsmæssige betydning fra dens tidlige udtryk til i dag, hvor fronterne er trukket hårdt op.

Da corona fik statsministeren til at lukke Danmark ned den 11. marts 2020, accepterede de fleste det. Men snart lød der heftige protester mod både restriktioner og vacciner, og folk gik på barrikaderne og stillede spørgsmål om tvang eller frihed og om tillid eller mistillid.

Vaccinemodstand er ikke et nyt fænomen. Faktisk har der været modstand siden de første vaccinationer mod kopper i 1700-tallet. Modstandere har talt om kolignende gevækster, autisme hos småbørn og ændringer af cellernes dna. Det er ikke virus, der er farlig. Det er vaccinerne.

Anti. Vaccinemodstandens historie fortæller om vaccinemodstanden fra koppeindpodning over tuberkulose til i dag, hvor kampen mod vacciner, læger og myndigheder især føres på de sociale medier. Her har et voksende antal vaccineskeptiske profiler fået verdenssundhedsorganisationen WHO til at slå alarm og sætte vaccineskepsis på listen over de ti største trusler mod folkesundheden. 

 

Hvordan kan bogen bruges i praksis?

Rikke Alberg Peters fortæller:

Bogen fortæller vaccinemodstandens historie fra 1700-tallet til i dag, hvor kampen mod vacciner ofte føres på de sociale medier. Den indeholder et hav af kilder, som viser, at modstanden både har politiske, ideologiske og sundhedsmæssige rødder. Desuden analyseres den modstand mod regeringen og myndighederne, som voksede frem under coronapandemien.

 

Q&A med forfatterne​

På forlagets egen hjemmeside kan du læse en Q&A med forfatterne af bogen Anti.

Du kan blandt andet finde svar på spørgsmål såsom:

Hvorfor vaccinemodstandens historie er interessant, hvilken betydning antivaxere haft haft gennem tiden og hvad bogens vigtigste pointe er.

Læs Q&A her

 

Fakta om bogen

Forfattere: Rikke Alberg Peters & Jakob Bek-Thomsen
Forlag: Gads Forlag
Forlagets pris: 299,95 kr.
Udgave: 1
ISBN: 9788712074601
Sprog: Dansk
Sider: 256
Udgivelsesdato: 11-03-2024

Læs mere og køb bogen her