Nyt kildebanksemne spreder sig over de store epidemier

I kølvandet af den omfattende pandemi og lukning af Danmark i marts 2020 har HistorieLab udviklet et nyt emne til vores kildebank, hvor eleverne har mulighed for at dykke ned i fortidens epidemier.

Vi har været ramt før

Epidemier er ikke en ny ting i Danmarks historie. Vi har før været ramt af omfattende sygdomme som polio, pest og Den Spanske Syge. Den sidste ramte Danmark for ikke mere end 100 år siden. Det nye kildebanksemne tillader eleverne at kaste sig over fortidens sygdomsepidemier. Vi har udarbejdet en række arbejdsspørgsmål, der både arbejder med kilderne fra fortiden og praksissen fra nutiden i forbindelse med COVID-19.

Emnet ”De store epidemier” er et fleksibelt læremiddel, som henvender sig til 7.-9. klassetrin. Det er organiseret i seks udvalgte epidemier og består således af seks temaer: Hvert tema indledes med en kort beskrivelse af epidemien samt 8-10 kilder om den. De udvalgte epidemier er:

  • Tuberkulose
  • Polio
  • Pest
  • Kopper
  • Den Spanske Syge
  • Kolera

Der kunne også have været valgt andre epidemier som fx plettyfus, Malaria, Aids/HIV og gul feber eller måske mæslinger, som spanierne og portugiserne bragte til Mellem- og Sydamerika i 1500-tallet. Sammen med andre smitsomme sygdomme, som var ukendte i Amerika, kostede de millioner af den indfødte befolkning livet.

I valget af epidemier er der lagt vægt på, at de har ramt Danmark og ikke mindst, at det vil være muligt for eleverne at perspektivere til pandemien Covid-19, som eleverne har oplevet konsekvenserne af. Covid-19 har kostet flere hundrede mennesker livet i Danmark. På verdensplan skal antallet af ofre tælles i flere hundrede tusinde. Det er langt færre end andre af de nævnte epidemier.

De store epidemier

HistorieLabs Jens Aage Poulsen giver en kort introduktion til emnet og arbejdet med kilderne her i denne video.

Du kan finde materialet og emnet i vores kildebank eller ved at følge linket nedenfor.

Kildebanksemnet findes her