Kilde 2: Den første atommarch

Fra 1960 til 1963 arrangerede Kampagnen mod Atomvåben en række protestmarcher mod atomvåben. Den første march fra Holbæk til København fandt sted 21.-23. oktober 1960. Der var forskellige meninger om marcherne, og hvem der stod bag.

a) Atom-marchen – en succes

I den kommunistiske avis Land og Folk fik marchen fyldig omtale.

”Overvældende tilslutning på atom-marchens sidste dag ca. 10.000 mennesker deltog trods det dårlige vejr i et stort folkemøde på Rådhuspladsen i København. […]

Afslutningen skete med en tilslutning, der var aldeles overvældende. Men man har givet hinanden håndslag på at denne ikke bliver den sidste. Vi kommer igen, lød det fra deltager til deltager, og ved det imponerende folkemøde på Rådhuspladsen blev det sagt: Dette er kun en generalprøve, næste gang bliver vi endnu flere! […]

Danmark fremstiller ikke selv kernevåben, og vi er kun et lille land, som ikke truer nogen anden nation. Men gennem vort medlemskab af NATO godkender vi forberedelserne til atomkrig. Og vi er dermed direkte engageret i den opmarch, som finder sted […].”

 

b) Kommunistisk propaganda

I oktober 1960 arrangerede Kampagnen mod Atomvåben en protestmarch fra Holbæk til København. Ved marchens afslutning i København blev der holdt taler. I den socialdemokratiske avis Aktuelt fik afslutningen denne kommentar:

”Det gik med atommarchen, ganske som man måtte vente. Den endte med en omgang grovkornet kommunistisk demagogi, vilde angreb på Danmarks udenrigspolitik, på NATO, general Norstad*) og forsvarsminister Poul Hansen. Men ikke et ondt ord om en raket-raslende Khrusjtjov **), der […] producerer atomvåben, som slagterier fabrikerer pølser.

Vi vil antage, at i hvert fald en del af de mennesker, der travede fra Holbæk til København, ikke sled deres skosåler for at blive misbrugt som statister i et kommunistisk propaganda-show. Folk, der i god tro sluttede op i geledderne, er nok blevet så meget klogere, at de næste gang melder afbud.”

 

*) Lauris Norstad (1907-1988): Amerikansk general og NATOs militære leder.

**) Nikita Sergejevitj Khrusjtjov (1894-1971): Generalsekretær, dvs. øverste leder i Sovjetunionen

 

(Kilde: Aktuelt, 25. oktober 1960)