Polio i Vejle

Både i 1933, 1934 og 1952-52 blev Vejle ramt hårdt af polio.

Kilde A:

Børnelammelse i Bredballe

”En 10-årig dreng […] er blevet indlagt på Vejle Amts og Bys Sygehus for Børnelammelse. Samtidig er hans skole i Bredballe lukket, foreløbig i 8 dage. Børnene fra Bredballe skoledistrikt modtages ikke af skolerne i Vejle ligesom møder og sammenkomster i Bredballe aflyses.

 

Efter forlydende har drengen tilbragt efterårsferien i Horsens, hvor man jo har haft enkelte tilfælde af børnelammelse.”

 

(Horsens Avis, 24. oktober 1933)

 

Kilde B:

Vejle hårdt ramt

Hen på efteråret plejede antallet af polioramte at falde. Men i 1934 havde sygdommen stadig godt fat hen i november måned.

 

”Vejle by og opland er ny det eneste sted i landet, hvor børnelammelsen endnu mærkes, men her raser den også med uformindsket kraft.

I ca. 2 måneder har en af kommunens største skoler, Nyboesgades Skole, været benyttet som særligt lazaret for patienter med børnelammelse. Her ligger endnu et halvt hundrede mennesker, der er angrebet af sygdommen.

Netop i dag har Vejle lægekreds passeret tilfælde nr. 400 af børnelammelse. Af disse er 127 fra Vejle by og 232 fra lægekredsens landsogne. På landet er over halvdelen af patienterne over 15 år, mens i byer 2/3 er børn under 15 år.”

 

(Kilde Vestsjællandske Socialdemokrat, 6. november 1934)

 

Kilde C:

Vejlefamilier isoleret

Den sidste større epidemi af polio varede fra juli 1952 til januar 1953. Under overskriften ”48 Vejle-familiers børn skal isoleres i ti dage” fortalte Herning Avis følgende:

 

”Vejle har foretaget et usædvanligt skridt og isoleret 48 familiers børn i en boligkarré i Vejle. Årsagen er mulighed for kontakt-smitte ved dette års børnelammelses-tilfælde. På den vej er forekommet tre tilfælde af børnelammelse i løbet af få dage. […]

Isolationen skal opretholdes i ti dage, og man regner så med, at smittefaren er overstået. Isolationen betyder kun, at børnene ikke må leget sammen, mens de fx godt må spadsere en tur med deres forældre.”

 

(Kilde: Herning Avis, 18. oktober 1952)