Viden om sex

I løbet af 1960´erne og 1970´erne var sex og seksualoplysning igen noget, der kunne få folk til at diskutere.

I 1962 udkom bogen ”Kærlighedens ABZ”. Bogen var skrevet af ægteparret Inge og Steen Hegeler. De ønskede at oplyse folk om sex. Mange mente, at bogen var alt for direkte i sit sprog og billeder. Alligevel blev bogen en stor succes og en international bestseller, der udkom i 15 lande.

Teksten nedenfor er et uddrag af bogens artikel om samleje.

Klik her for kopiere denne kildes link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kilde 1

”Ved samleje forstår man i reglen den situation, hvor en mand har sin penis inde i en kvindes skede. ….

Ved det almindelige samleje ligger kvinden udstrakt på ryggen med mere eller mindre spredte ben, og manden ligger ovenpå hende. De har ansigterne mod hinanden, og han kan støtte på knæene og albuerne. Sommetider har hun en pude under lænden – ikke under bagdelen, men lidt højere oppe under ryggen.
Denne stilling bruges som nævnt en del, og mange er glade og tilfredse med det. Men, som vi kan lære det af naturens mangfoldighed, er det den ensidige, der er pervers. Og denne stilling har været anbefalet – ja, påbudt – med en fanatisme, der var meget ensidig. Det harmoniske menneske har imidlertid flere muligheder. ….

Variation er noget festligt, noget hyggeligt. Det er ikke det menneske, der forstår at variere sin tilværelse, der er pervers – men ham, der kun kan stille sin sult med vandgrød.”

Kilde 2

I løbet af 1960´erne og 1970´erne blev det diskuteret, om børn og unge mennesker overhovedet skulle have seksualundervisning i skolen. I 1970 blev seksualundervisning obligatorisk. Videoen nedenfor er klip fra et indslag der blev sendt i fjernsynet i 1971 af DR. Indslaget handlede om en seksualundervisningsbog, der viste billeder af sex og samleje blev diskuteret af en række personer.

Se klippet her

 

Kilde 1 er et uddrag af: ”Kærlighedens ABZ” af Inge og Sten Hegeler, 1961, s 207-8.

Kilde 2 er et klip fra et indslag fra DR d. 8. august 1971. Stilbillede af DRs udsendelse.

Kildebillede: Colourbox.