Kvindernes oprør

I 1960´erne og især i 1970´erne blev seksualitet og køn noget man diskuterede i offentligheden. Kvinderne ville have ligestilling - både i samfundet og i ægteskabet.

Hvor det før havde været mest almindeligt, at gifte kvinders arbejde lå i hjemmet, blev det i løbet af 1960´erne almindeligt, at også gifte kvinder arbejdede udenfor hjemmet. Samtidigt gjorde unge oprør mod gamle traditioner og kønsroller verden over.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kilde 1

I 1967 lavede DR et indslag om husmødre, der gerne ville have et job uden for hjemmet. Kvinderne fulgte et kursus, der skulle forberede dem på at træde ind på arbejdsmarkedet.

Se klippet fra Danmarks Radio her:

Kilde 2

Ligesom kvindebevægelsen omkring år 1900 havde peget på ulighed mellem kønnene, især ift. stemmeret, syntes kvinderne i 1970´erne, at der stadig var meget ulighed mellem kønnene. En gruppe kvinder kæmpede ikke kun for større lighed mellem kønnene. De ville have frigørelse af kvinden i et helt nyt og anderledes samfund. De mente, at samfundet undertrykte de lavere klasser og kvinder helt generelt. Disse kvinder kaldte sig for ”rødstrømperne”. Rødstrømpebevægelsen startede i 1969 i USA og spredte sig til mange andre lande. Igennem 1970´erne og 1980´erne lavede de aktioner og kæmpede for at ændre samfundet.

Kilden nedefor er et klip fra Danmarks Radios arkiver. DR interviewede her en gruppe kvinder, som havde besat en bygning i København og havde lavet et kvindehus. I Kvindehuset var der ingen adgang for mænd.

Se klippet her.

 

Kilde 3

Kilden er et fotografi af en plakat fra 1973. Plakaten blev lavet i forbindelse med at fagforeningen Kvindeligt Arbejderforbund i Danmarks lavede en kampagne for ligeløn.

Klik på billedet for at se en større udgave i en ny fane.

 

Kilde 1 er et klip fra DR, sendt d. 28. april 1967. Se klipper her: https://www.youtube.com/watch?v=6LDHKGFrczU

Kilde 2 er et klip fra DR. Se klippet her: https://www.dr.dk/historie/webfeature/kvindekamp#1970%E2%80%99erne

Kilde 3 er et fotografi af en plakat fra Kvindeligt Arbejderforbund i Danmarks ligelønskampagne fra 1973.