Alle kilder i temaet: Tema: Tour de France – bagsiden

Dette kildebanksemne handler om Tour de France og bagsiden af cykelsporten. Til emnet knytter sig fem kilder og dertilhørende spørgsmål.

Tour de France går under navnet ’verdens hårdeste cykelløb’. Journalisten Joakim Jakobsen mener ligefrem, at Tour de France er en decideret pervers sport, fordi præstationerne er så fysisk hårde for rytterne, at det næsten er naturstridigt. Doping har altid været en del af Tour de France. Helt tilbage fra de første løb i starten af 1900-tallet blev stoffer som heroin og amfetamin anvendt for at forbedre cykelrytternes præstationer. 

Doping kommer af det engelske ord ’dope’, som betyder at bedøve, og det henviser til ulovlig brug af stimulerende midler under træning og konkurrencer for at forbedre sportsindsatsen. Stofferne virker typisk ved at de hæmmer træthed og medfører øget blodgennemstrømning til musklerne som dermed bedre kan optage ilt og yde mere. Den Internationale Olymiske Komité har udarbejdet en liste med stoffer og metoder, som er ulovlige. Sportsfolk, som bliver testet positive for doping, bliver første gang straffet med diskvalifikation og udelukkelse fra sporten i to år. Anden gang bliver man udelukket fra sporten på livstid. 

Fra 1968 begyndte man mere systematisk at teste for doping i forbindelse med stævner og konkurrencer. 

Doping og Tour de France

Tour de France har især siden starten af 1990’erne været sat i forbindelse med massivt dopingmisbrug. Løbets arrangører har i mange år kæmpet ihærdigt for at komme af med dopingimaget. Men nogle mener, at man i Tour de France bør lempe regler og tillade en vis mængde doping, så længe det ikke er skadeligt for rytterne. 

I Tour de France er det især misbrug af stoffet EPO, som har været udbredt. EPO er et hormon, der stimulerer dannelsen af røde blodlegemer i kroppen og som sprøjtes ind i kroppen på cykelrytterne. Misbrug af EPO er sat i forbindelse med flere uforklarlige dødsfald blandt hollandske og belgiske cykelryttere omkring 1990.

Kilde 1: Dopingskandalen i 1991
Denne kilde omhandler dopingskandalen i 1991. Kilden indeholder desuden tre punkter og dertilhørende spørgsmål.
Kilde 2: Riis indrømmer doping
Denne kilde omhandler Bjarne Riis' doping-indrømmelse. Kilden indeholder desuden to punkter og dertilhørende spørgsmål.
Kilde 3: Tour de doping i Danmark
Denne kilde omhandler Tour de doping i Danmark. Kilden indeholder desuden et punkt om en rapport fra Anti Doping Danmark.

Kilde 4: Kompakte muskelryttere
Denne kilde omhandler kompakte muskelryttere i Tour de France. Kilden indeholder tre punkter med dertilhørende spørgsmål.
Kilde 5: For og imod doping
Denne kilde omhandler for og imod doping i Tour de France. Kilden indeholder to punkter med dertilhørende spørgsmål.