Dronningen der vandt over en konge

I 1397 blev nogle af de mest magtfulde mænd i Sverige uvenner med deres konge.

I 1387 blev en række af de mest magtfulde mænd i Sverige uvenner med den svenske konge, som hed Albrecht 3. På det tidspunkt blev Danmark styret af dronning Margrete 1, som regerede over Danmark og Norge. De svenske stormænd bad Margrete om at finde en ny konge til den svenske trone.

Stormændene afsatte Albrecht som konge. De besluttede også, at Margrete måtte styre Sverige, indtil hun havde fundet en mandlig arving, der kunne blive konge.

Albrecht ville dog ikke finde sig i at blive fyret som konge. Han gik i krig mod Margrete, der havde samlet en stor svensk-dansk-norsk hær. Margretes hær vandt, og Albrecht og hans søn blev taget til fange i 1389. Albrecht var fange hos Margrete i 7 år indtil 1396. Her lavede de en aftale om, at Margrete fik magten over hele Sverige og til gengæld blev Albrecht sluppet fri. Albrecht måtte love, at han aldrig mere ville prøve at blive konge i Sverige igen.

Kildebillederne nedenfor forestiller Margrete og Albrecht.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Klik på billederne for at se en større version i en ny fane.

Kildebillede 1

Kilde 1 er en karikaturtegning fra 1589. Det vil sige en tegning, der gør grin med en situation eller en person.

På billedet har tegneren forestillet sig, hvordan det har set ud, da kong Albrecht var fange hos Margrete og var nødt til at give hende magten over Sverige for at slippe ud af sit fangenskab.

Kildebillede 2

Kilde 2 er en tegning fra omkring år 1800. Tegningen forestiller dronning Margrete 1 og Albrecht.  Det fortælles om Margrete, at hun fik syet en hat med en lang hale til Albrecht, for at håne ham. Det er måske den situation, som kunstneren har forestillet sig.

 

Kilde 1 er en tegning fra 1589, der forestiller Dronning Margrethe I. Kilden er lånt fra Det Kongelige Bibliotek. Illumineret Kongerække, 1589. Gl. kgl. Saml. 812 8, Det Kongelige Bibliotek

Kilde 2 er et kobberstik (en slags trykt tegning) af kunstneren Meno Haas, der levede fra 1752-1833. Meno Haas var tysker men voksede op og arbejde i mange år i Danmark. Kilden er lånt fra Det Kongelige bibliotek, Billedsamlingen.