Margretes gode råd til kong Erik

Erik var kun 7 år da han blev sendt til Danmark. Indtil Erik blev voksen, var det hans adoptivmor, dronning Margrete I, der bestemte.

Da Erik blev valgt til at skulle være konge over Norge og Danmark, blev han hentet til Danmark. Her skulle han bo og lære at blive en god konge, når han blev voksen. Erik var kun 7 år da han blev sendt til Danmark. Indtil Erik blev voksen, var det hans adoptivmor, dronning Margrete 1., der styrede og bestemte over landet. Hun var nemlig blevet valgt til at være ”Danmarks riges formynder” – altså den som bestemte og gjorde kongens arbejde for ham, indtil han blev voksen.

I 1405 var Erik på en rejse i Norge. Med sig på rejsen havde han en lang liste med gode råd fra Margrete, selvom han var blevet 23 år og var konge over både Danmark, Norge og Sverige. Kildeteksten nedenfor er et uddrag af det brev, som Margrete sendte til Erik.

Som det ses fortalte Margrete Erik, hvad han skulle gøre, hvis der kom nogle personer og bad om hjælp eller prøvede at få en god aftale med kongen, mens hun var væk:

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Når der står “…” betyder det, at en del af den oprindelige tekst er udeladt.

Kildetekst

”[hvis nogle beder om noget]…skal du vente med det, så lang tid du kan. Hvis de vil vide din mening, må du udskyde det til jeg kommer, og sige til dem: at du venter mig snart, og at så snart jeg kommer, vil du gerne gøre det, hvis jeg tillader det. Men du kan ikke gøre noget før jeg kommer, for jeg ved mere derom end du.”

 

Kildeteksten er et bearbejdet uddrag af en bevaret tekst fra 1405. Uddraget er lånt fra “Historiens heltinder: 3000 års kvindehistorie” af Liv Thomsen.