Dansk historiebog fortæller om Christian 2.

I kildeteksten nedenfor ses et uddrag af en historiebog fra 1898, der fortæller om hvilken rolle som Christian 2. havde i Det Stockholmske Blodbad.

Begivenhederne i Stockholm ved Christian 2.s kroning, kaldt det Stockholmske blodbad”, er blevet genfortalt i uendeligt mange historiebøger.

I kildeteksten nedenfor ses et uddrag af en historiebog fra 1898, der fortæller om Christian 2. Bogen var til brug i undervisningen for børn.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kildetekst

”Da Kristian 2 havde været konge i nogle år sendte han sin hær ud for at indtage Sverige. Svenskerne forsvarede sig tappert, men blev dog slået, og Kristian 2 blev kronet på Stockholm slot. Han lovede at tilgive alle dem, der havde kæmpet imod ham; men det fortrød han, for han tænkte, at hvis han nu straffede alle de mægtigste svenske adelsmænd, ville svenskerne blive så bange, at de aldrig gjorde oprør mere. Han udnævnte så nogle bisper til at være dommere, og da de dømte, som kongen ville have, lod han omtrent 100 af Sveriges mægtigste mænd føre ud på Stockholms torv og halshugge. Det kaldtes det Stockholmske blodbad.”

 

 Kildeteksten er et uddrag fra bogen: ”Børnenes Fædrelandshistorie: Til brug ved den første Undervisning” fra 1898, af Johan Ottosen. Teksten er pædagogisk bearbejdet.