Anden Karl Gustav-krig starter

Efter at den første at den første Karl Gustav-krig var ovre og Freden i Roskilde var blevet underskrevet i februar 1658, udbrød der igen krig mellem Danmark og Sverige.

Den svenske konge, Karl 10. Gustav, fortrød at han ikke havde beholdt hele det danske rige, da han havde haft chancen. Som i den første Karl Gustav-krig gik det godt for den svenske hær, og det varede ikke længe før at stort set hele Danmark igen var besat af svenskerne. Den sidste by som svenskerne manglede at erobre var København.

I kildeteksten nedenfor fortæller en svensk historiker om hvordan den Anden Karl Gustav-krig begyndte. Kildeteksten er fra en svensk historiebog, ”Beretninger fra den svenske historie”, som udkom i 1867.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kildetekst

“….. og Karl Gustav besluttede derfor at angribe og indtage København uden nogen videre advarsel eller særlig krigserklæring. Denne måde at starte krigen udgør mere end selve krigen en plet på Karl Gustavs minde. …. at han bevidst angreb Danmark, uden først at give valget mellem forbund eller krig, strider alt for meget mod æreskrav og mod den ridderlighed, som i alle tider var så højt skattet af det svenske folk, til at kunne forsvares, hvis det også kan forklares af den alt for løse opfattelse forpligtelserne mellem folk dengang. …”

 

Kildeteksten er et oversat og pædagogisk bearbejdet uddrag af bogen: ”Berättelser ur svenska historien”, sjette bandet, Carl Gustaf X, af Carl Georg Starbäck, Per Olov Bäkström, 1885-86, s. 189.

Kildebilledet forestiller Karl 10. Gustav af Sverige. Billedet er lånt fra Wikimedia Commons.