Skånske krig var kendt som snaphanekrigen

Under flere af 1600-tallets krige mellem Danmark og Sverige kæmpede en del af befolkningen i Skånelandene på dansk side. Nogle af disse folk blev kaldt snaphaner.

Snaphanerne kæmpede imod svenskerne, enten sammen med den danske eller hær eller sammen i små grupper i Skånelandene. Nogle var bønder, mens andre var fredløse eller tidligere soldater, der dannede grupper af skytter. Man ved ikke helt hvor navnet snaphaner stammer fra. Nogle mener at de er opkaldt efter et skydevåben, der var hurtigt at bruge. Andre mener, at de fik navnet fra det tyske ord ”schnappen”, som betyder at røve. Ordet blev i hvert fald brugt om de folk, der kæmpede mod svenskerne, uden egentlig at tilhøre den danske hær.

Svenskerne mente, at snaphanerne var røvere og mordere. Hvis den svenske hær fangede en snaphane, var behandlingen hård. De flest blev henrettet med det samme, og mange af dem blev tortureret inden deres død. Somme tider blev snaphanerne spiddet på en pæl, der blev stykket ind i ryggen eller bagdelen. Snaphanen kunne ikke slippe væk og nogle gange varede det flere dage før snaphanen døde. Pælene stod langs vejene og skulle skræmme andre fra at blive snaphaner. Skånske krig er også kendt som Snaphanekrigen.

Kildeteksten nedenfor er en bearbejdet udgave af en tekst fra 1600-tallet, der fortæller om Skånske Krig og snaphanerne. Forfatteren er Stehn Jacobsen, der skrev sin bog om den nordiske krig omkring 1680. Sthen Jacobsen var en dansk præst, der var født i Skåne dengang Skånelandene var danske. I 1658 deltog Sthen Jacobsen som ung studerende i København i kampen mod den svenske hær, der forsøgte et at erobre København. Sthen Jacobsen befandt sig i Skåne under Den Skånske Krig, og har oplevet nogle af hændelserne. Bogen er skrevet ca. 10 år efter, at krigen sluttede. Da Sthen Jacobsen havde skrevet bogen turde han ikke prøve at få den udgivet, da han havde været meget kritisk både overfor svenskerne og danskerne. Derfor blev boget først udgivet i slutningen af 1800-tallet, da en svensk historiker fandt bogen på et arkiv.

Kildebilledet er et tryk fra 1500-tallet, der viser en spidning.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kildetekst

“Når svenskerne i denne vinter fik fat i nogle snaphaner, plagede de disse på en frygtelig måde. Først brændte man deres fodsåler med glødende jern. Derefter stødte man en spiddet pæl så langt op i endetarmen på dem, at den kom ud ved næsen. Derefter sømmede man dem fast til et træ og lod dem hænge der, til de døde.”

Kildebillede

Kildeteksten er en oversat og bearbejdet udgave af: Den Nordiske Kriigs Krønicke, Sthen Jacobsen, udgivet af Martin Weibull, 1897.

Kildebilledet er et tryk af en spidning. Billedet er oprindeligt fra ”de Cruce : ad sacram profanamque historiam utiles de Juste Lipse”, 1593. Billedet er lånt fra wikimedia Commons.