Slaget ved Lund

Et af de mest berømte slag under den Skånske krig er Slaget ved Lund, som fandt sted i december 1676. Slaget er det mest blodige slag, der blev udkæmpet mellem Danmark og Sverige i alle krigene mellem de to lande.

En stor del af den svenske krig foregik i den tidligere danske landsdel Skåne, som var blevet svensk efter Karl Gustav Krigene. Den 4. december mødtes den svenske og danske hær i et mere end 8 timer langt krigsslag. Begge hære var stærke, men danskerne var ved at vinde slaget. Den svenske konge, Karl Gustav satte et modigt angreb ind med den danske hær, og vandt derved krigen.

Kildeteksten nedenfor er en bearbejdet udgave af en tekst fra 1600-tallet, der fortæller om slaget ved Lund i 1676. Forfatteren er Stehn Jacobsen, der skrev sin bog om den nordiske krig omkring 1680. Sthen Jacobsen var en dansk præst, der var født i Skåne dengang Skånelandene var danske. I 1658 deltog Sthen Jacobsen som ung studerende i København i kampen mod den svenske hær, der forsøgte et at erobre København. Sthen Jacobsen befandt sig i Skåne under Den Skånske Krig, og har oplevet nogle af hændelserne. Bogen er skrevet ca. 10 år efter, at krigen sluttede. Da Sthen Jacobsen havde skrevet bogen turde han ikke få den udgivet, da han havde været meget kritisk både overfor svenskerne og danskerne. Derfor blev boget først udgivet i slutningen af 1800-tallet, da en svensk historiker fandt bogen på et arkiv.

Kildebillederne er begge malerier af Slaget ved Lund.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kildetekst

”…. Og svenskerne sagde selv, at slaget ved Lund var et mord og ikke et feltslag. …

Mange danske tropper blev skilt ad i slaget, og kom væk fra deres tropper og tog den vej, som de først kom på. Nogle flygtede ned mod Ystad, af hvilke næste alle senere blev taget til fange eller slået ihjel, på nær nogle få, som kom ombord på både og tog til Sjælland. De fleste søgte dog ind i skovene, og disse blev alle slået ihjel, selvom nogle af dem slog sig sammen med snaphanerne. Det var en stor ynk at se disse mennesker flygte, som ikke selv vidste, hvor de flygtede hen, for de var så forvirrede, at de hverken vidste hvor Landskrona eller Christianstad lå.

Mange af de svenske blev også så trængt væk fra deres tropper, som også flygtede, men mange af dem blev fundet af snaphanerne. ….

De svenskere, som blev såret i slaget, søgte mest til Malmø, for feltlægerne kunne ikke tage sig af så mange; Malmøs gader var ganske fulde af blodige og halvdøde mennesker, som ynkeligt råbte om få forbindinger på….”

Kildebillede 1

Kildebillede 1 forestiller den svenske konge, Karl 11. under den Skånske Krig, hvor den svenske konge angriber den danske hær og vinder slaget. Kongen er placeret midt i billedet.

Billedet er malet i ca. 1684 af den tyske maler Johan Philip Lemke. Lemke blev bestilt til at komme til Sverige i 1860´erne og male malerier af berømte svenske krigsslag.

Kildebillede 2

Kildebillede 2 forestiller den svenske konge, Karl 11. under den Skånske Krig, hvor den svenske konge angriber den danske hær og vinder slaget. Midt i billedet ses Karl. 11. til hest sammen med 2 officerer, mens hans rider mod den danske hær. I forgrunden ses døde heste og soldater. I baggrunden kan man se byen Lund.

Billedet er malet i ca. 1694 af den tyske maler Johan Philip Lemke. Lemke blev i 1680´erne bestilt til at komme til Sverige og male malerier af berømte svenske krigsslag.

Kildeteksten er en oversat og bearbejdet udgave af: Den Nordiske Kriigs Krønicke, Sthen Jacobsen, udgivet af Martin Weibull, 1897.

Kildebillede 1 er malet af Johan Philip Lemke 1683 eller 1684. Billedet er lånt fra Wikimedia Commons.  

Kildebillede 2  er malet af Johan Philip Lemke i 1694. Billedet er lånt fra Wikimedia Commons.