Snaphanestatue i Skåne

Kildebilledet er en statue af en kendt snaphane fra Skåne, der hed Lille Mads.

Snaphanerne kæmpede imod svenskerne, enten sammen med den danske eller hær eller sammen i små grupper. Nogle var bønder, mens andre var fredløse eller tidligere soldater der dannede grupper af skytter. Man ved ikke helt hvor navnet snaphaner stammer fra. Nogle mener at de er opkaldt efter et skydevåben, der var hurtigt at bruge. Andre mener at de fik navnet fra det tyske ord ”schnappen”, som betyder at røve. Ordet blev i hvert fald brugt om de folk, der kæmpede mod svenskerne, uden egentlig at tilhøre den danske hær. I de svenske historiebøger er ordet snaphane blevet brugt om tyve og mordere.

Den mest berømte snaphane er nok Svend Poulsen, der er blevet kendt som Gøngehøvdingen. Han kæmpede med danskerne mod svenskerne i flere krige og var mest aktiv under de to Karl Gustav Krige i 1657-1660. Der er blevet skrevet bøger og lavet film og serier om ham. I virkeligheden var snaphanerne dog mest aktive under Skånske Krig, der foregik fra 1679-79. Danmark havde mistet Skånelandene i 1658, men under Skånske Krig, hvor den danske konge forsøgte at erobre Skånelandene tilbage, var der et par tusinde snaphaner, der kæmpede mod svenskerne. En af de mest berømte snaphaner blev kaldt Lille Mads.

Kildebilledet nedenfor er en statue af snaphanen Lille Mads. Lille Mads kæmpede mod svenskerne under Skånske Krig, men blev dræbt. Det fortælles om ham, at han var en meget modig snaphane.

Statuen blev lavet i 1934 og er rejst til minde om snaphanerne i en park i den svenske by Hässleholm i Skåne.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kildebillede

Snaphanestatuen er lavet Axel Ebbesen. Statuen er fra 1934 og er placeret i Hembygdsparken i Hässleholm, Skåne. Kildebilledet er lånt fra Wikimedia Commons.