Alle kilder i temaet: 10. Nabovenner – eller arvefjender?

I dette tema kan du finde kilder til forholdet mellem Danmark og Sverige fra 1800-tallet til i dag. Siden første halvdel af 1800-tallet har forholdet mellem de to lande været venskabeligt. Nogle mener endda, at de tre skandinaviske lande igen skulle være én samlet stat. Men måske er der alligevel spor fra dengang, hvor vi var arvefjender?
Skandinavismens fødselsdag
Efter de mange krige mellem Danmark og Sverige begyndte forholdet mellem de to lande at blive bedre i starten af 1800-tallet.
Skandinavisme og broderfolk
Tankerne omkring Skandinavien som et fællesskab kaldes skandinavisme.
Svensk hjælp i 1864
I midten af 1800-tallet var Danmark flere gange i krig mod tyske stater. Før krigen mødtes den danske konge med den svensk-norske konge. Den svenske konge lovede, at Sverige-Norge ville hjælpe Danmark, hvis der udbrød krig.

Samarbejde med penge og pas
I 1873 blev der indført en fælles mønt i Sverige-Norge og Danmark. Det skulle få de tre lande til at nærme sig hinanden.
Skånelandene i dag
I løbet af 1900-tallet er en række foreninger opstået, der arbejder for en større selvstændighed for Skånelandene. Nogle foreninger og politiske partier kæmper for en større kulturel selvstændighed fra resten af Sverige, mens andre ønsker løsrivelse fra Sverige.
Vil Skåne tilbage til Danmark?
Danmarks forhold til Skåne og Sverige er stadig et emne, der tages op i både svenske og danske aviser.
"Nu skal svensken ha dada"
Når Danmark møder Sverige i sport, bruges ord som arvefjendeopgør og hævn ofte.