Vil Skåne tilbage til Danmark?

Danmarks forhold til Skåne og Sverige er stadig et emne, der tages op i både svenske og danske aviser.

Det er stadig et emne, der bliver nævnt i både de danske og svenske medier, at Skånelandene engang tilhørte Danmark, men måtte afstå dem til Sverige efter 1. Karl Gustav-krig.

Kildeteksterne nedenfor er uddrag af 2 artikler bragt i de danske aviser BT og Jyllands-Posten.

Kildetekst 1 nedenfor er et uddrag af en artikel bragt på avisen BTs hjemmeside den 26. februar i 2008. Den dag var det 350 års jubilæum for afslutningen på 1. Karl Gustav-krig og Freden i Roskilde. Ved Freden i Roskilden blev det aftalt, at Danmark skulle give landsdelen Skåne og Blekinge til Sverige.

BT udgav i den forbindelse en artikel, hvori der var en afstemning om Skåne skulle tilbage til Danmark igen. Kildeteksten henviser til en afstemning i den svenske avis Aftonbladet om samme spørgsmål i Sverige.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kildetekst 1

”En afstemning i Aftonbladet viste f.eks. at 51, 4 % af svenskerne mener, at Skåne skal tilbage til Danmark.
Hvad man dog ikke kan se af sådan en afstemning er, hvor mange der er skåninge, og hvor mange andre svenskere, der bare vil af skåningene, og hvor mange der betragter sådan en afstemning som en spøg. Der kan også være danskere, der har været inde og stemme på siden. …”

Kildetekst 2

Kildeteksten nedenfor er et uddrag af en artikel, der blev bagt på avisen Jyllandspostens hjemmeside i 2016. Kronikken er skrevet af forfatteren Ole Hyldtoft. Ole Hyldtoft har i mange år været en ivrig samfundsdebattør, der skriver mange kronikker. I 2009 meldte Ole Hyldtoft sig ind i Dansk Folkeparti efter at have været medlem af Socialdemokratiet i 49 år.

”…. Efter 1600-tallets sørgelige krige mellem Sverige og Danmark er skåningerne blevet hængende som en blindtarm på Sverige, selv om deres hovedstad, Stockholm, ligger 500 km borte. Hvilket selvfølgelig gør, at deres reelle hovedstad er forblevet København. Hele Skånes udvikling er jo dansk. Sproget er primært en dansk dialekt. Den danske domkirke lå i Lund. Den første trykte danske bog er fra Dalby ved Lund. Danske adelsslægter holdt til i Skåne. Skånske Lov var den første danske lov.

På trods af at den politiske grænse mellem Sverige og Danmark er flyttet fra Småland til Øresund, er skåningerne aldrig blevet svenske, ligesom sønderjyderne aldrig blev tyske. Ingen kan snyde naturen. ….”

 

Kildetekst 1 er et uddrag af en artikle bragt på BTs hjemmeside d. 26. februar 2008. Artiklen er set d. 10.04.2018. Læs hele artiklen her.

Kildetekst 2 er et uddrag af en artikel bragt i Jyllandsposten 26. maj. 2016. Du kan læse hele artiklen her

Kildebilledet er et maleri, der forestiller den svenske konge, Karl 10. Gustav, som har lagt navn til de to Karl Gustav-krige, hvor Danmark tabte Skånelandene til Sverige. 

.