Kilde 6: Sultekost?

I ugerne efter befrielsen fik de tyske flygtningen for lidt at spise. Den daglige ration måtte højst indeholde 1.800 kalorier. Til sammenligning fik hver dansker ca. 3.100 kalorier.

I slutningen af maj blev rationen sat en smule op til 2.000 kalorier om dagen.

Kilde a)

Kalundborg Avis skrev følgende om maden.

”For mad-rationernes vedkommende oplyses det, at de tyske flygtninge pr. dag skal have 2.000 kalorier, fordelt med 1.550 kalorier på tørkosten. Middagsmaden skal indeholde mellem 350 og 650 kalorier.

Til sammenligning kan anføres, at de 2.000 kalorier ligger væsentligt højere end de rationer, befolkningen i Tyskland får.”

(Kilde: Kalundborg Avis, 29. maj 1945)

 

Kilde b)

Charlotte Sch. flygtede fra Danzig. 16. april ankom hun til København, hvor hun blev interneret på Nørre Allé Skole. Straks efter befrielsen 5. maj blev flygtningenes mad helt anderledes.

”I flere uger fik vi den samme gryderet uden fedt, men tilsat trevlet fyld. I nogle lejre fandt man døde mus, barberblade osv. i maden. Grøntsagerne var ikke rensede, kartoflerne var hårde, og det hele var bare kogt sammen til noget ulækkert. Vi slugte det for at holde os i live. For hver dag blev der mindre. Vi levede faktisk af 20 g fedt, som vi ofte ikke engang fik. Tit var der kun 12-16 g.”

(Kilde: https://www.bkge.de/download/Flucht_aus_Danzig_Scan.pdf)