Kilde 7: Razzia

Folk fra modstandsbevægelsen gennemførte jævnligt razziaer på de steder, hvor de tyske flygtninge og sårede tyske soldater var indkvarteret.

Kilde a)

Herning Avis berettede 26. maj 1945 om en razzia i Herning.

”Den razzia, som frihedskæmpere og folk fra Den danske Brigade*) i går foretog mod de tyske flygtninges og såredes indkvarteringssteder i Herning, gav som meddelt særdeles gode resultater.

I kontanter er der således beslaglagt 145.000 kr. Hertil kommer sjældne varer i læssevis: kaffe, te, rosiner, krydderier, spiritus konserves osv. Alt sammen varer, der er opkøbt i Danmark! […]

Intet under, at disse soldater slet ikke er begejstrede for at vende hjem til det sammenbrudte tredje rige (Tyskland), men i stedet sørger for at simulere syge så længe som muligt. Så har de dog altid en chance for at blive i det danske spisekammer. […]”

(Kilde: Herning Avis, 26. maj 1945)

*) Den Danske Brigade var en militær enhed, som blev oprettet i Sverige i slutningen af 1943. Den bestod af danske modstandsfolk og militærfolk, der flygtede til Sverige under besættelsen. Efter befrielsen kom brigaden til Danmark.

 

Kilde b)

Efter befrielsen fortsatte den tidligere illegale avis Information som et almindeligt dagblad. Avisens holdningen til de tyske flygtninge havde ikke ændret sig. Den 20. juni skrev Information sådan om en razzia, som nogle modstandsfolk havde gennemført på et tysk lazaret.

”Der var ubeskriveligt snavset overalt. Allerede i trappegangen slog en kvælende stank frihedskæmperne i møde. Det var så slemt, at flere af dem måtte gå udenfor. I et sygeværelse stod seks senge tæt op til hinanden. I dem fire lå kvindelige patienter og børn, i de øvrige – lig. På en stue lå en mand, som havde fået amputeret underarmen. Han havde kun en blodig papirbandage bundet om armstumpen.”

(Kilde: Information, 20. juni 1945)

 

Kilde c)

Charlotte Sch. flygtede fra Danzig. 16. april ankom hun til København, hvor hun blev interneret på Nørre Allé Skole. Efter befrielsen 5. maj bevogtede folk fra modstandsbevægelsen de steder, hvor flygtningene var indkvarteret. En dag skete der noget.

”En dag stormede 20-30 modstandsfolk pludselig gennem portene og over hegnet ind i vores skole. Det var en razzia, der fandt sted. Vi skulle åbne vores kufferter og så forlade værelserne. De (modstandsfolkene) lod alt muligt forsvinde.

En anden gang var der razzia efter danske penge. Tyske penge forsvandt også. Senere var der endnu en razzia. Det var voldsomt og ubehageligt.”

(Kilde: https://www.bkge.de/download/Flucht_aus_Danzig_Scan.pdf)