Ingen mindesmærker om kolonitiden

Uddrag af et debatindlæg om Danmarks kolonihistorie i avisen Politiken fra oktober 2016.

Forfatteren er historiker Anders Bjørn, fra Foreningen for et kolonihistorisk center.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kilde:

”KOLONIHISTORIE Der findes ikke et mindesmærke over vores 333 år som kolonimagt.

TIL NÆSTE ÅR er det som bekendt 100 år siden, at vi efter en folkeafstemning solgte de tre vestindiske øer og deres befolkning til USA. Det har affødt en større debat om, hvordan jubilæet skal markeres.

Der er for øjeblikket en levende interesse i befolkningen for den dansk-norske kolonitid. Der udkommer jævnligt bøger om emnet, der langt om længe er blevet obligatorisk undervisningsstof i folke-og gymnasieskolen. Unge forskere finder nye spændende indfaldsvinkler til kolonihistorien, som også er genstand for massevis af foredrag, rundvisninger og debatmøder.

Men det officielle Danmark holder lav profil.

I andre europæiske kolonilande har man for længst rejst monumenter eller indrettet særlige museer til at skabe og fastholde erindringen om slavehandel og slaveri som en skamfuld del af den nationale historie. I juli 2002 blev et monument af Erwin de Vries indviet i Oosterpark i Amsterdam i overværelse af den hollandske dronning. Det viser undertrykkelsen af slaverne, deres modstand og til sidst deres frihed. Hvert år på samme dato afholdes der en mindedag ved monumentet med taler af både statsministeren og borgmesteren.

I København – eller for den sags skyld hele den øvrige del af det nuværende Danmark – findes der ikke ét eneste monument, mindetavle eller skulptur om kolonitiden i det offentlige byrum. (…).”

 

 

Kilden er et bearbejdet uddrag af et debatindlæg af Anders Bjørn, ”Vores kolonifortid skal frem i lyset”, bragt i Politiken den 4. oktober 2016.