Undskyldning i Dronningens nytårstale?

Uddrag af en artikel bragt i avisen Politiken, hvor en forfatter opfordrer Dronningen til at sige undskyld.

Forfatteren Mich Vraa, der har skrevet en historisk roman om Vestindien, mener, at Dronningen bør undskylde for de historiske uretfærdigheder, der blev begået i Vestindien.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kilde:

“(…) Forestil dig, at det er blevet nytårsaften i år. Klokken er 18, og rundt om ved fladskærmene tysser festkjoler og skjorter på spændte børn, mens dronning Margrethes nytårstale transmitteres til det danske folk.

»I det nye år er det 100 år siden, vi overdrog de dansk-vestindiske øer til USA, og det er ikke et kapitel i Danmarkshistorien, jeg er stolt af«, siger regenten.

»Mine forgængere på denne post havde aktier i sukkerplantager og handelskompagnier, der sejlede slaver over verdenshavene. De tjente styrtende med penge på sukkerplantagerne. Og på andre menneskers ulykke. Det er mange år siden. Men jeg føler stadig et ansvar for den udnyttelse, der fandt sted«.

Det ville klæde Danmark, hvis regenten med de ord anerkendte kolonitidens historiske uretfærdigheder. Det mener forfatteren Mich Vraa, der torsdag udgiver sin historiske roman ’Haabet’ om den tidligere danske koloni Dansk Vestindien.

»Ideen er hermed givet videre«, siger han. (…)”

 

 

 

Kilden er et bearbejdet uddrag af en artikel bragt i Politiken den 23. august 2016.

Læs hele artiklen her