Mad og drikke ombord 2

Spiseseddel for sømænd og slaver ombord på Vestindisk-Guineisk Kompagnis skib Christianus Quintus fordelt over ugens dage.
Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Skibet sejlede med slaver fra Afrikas kyst til Vestindien. Teksten er bearbejdet.

Kilde:

”Ranson og spise taxt for slaverne
(…)
Søndag… Flæsk.. . Bønner…Gryn… Toback. Pibe
Mandag .. Bønner. Gryn … Brændevin…………….
Tirsdag ……………Bønner…Gryn…..Toback……….
Onsdag …………..ditto……ditto…..Brændevin…….
Torsdag .. Flæsk …ditto……ditto…..Ditto…………..
Fredag.……………ditto……ditto…..Brændevin…….
Lørdag…………Milie 2 gange ….Brændevin……….

København s. 5. november. 1708.”

 

Ordforklaring:
Ranson: ration, portion af mad
Milie: korn, hirse, som man har kogt grød af.

 

 

Kilden er en bearbejdet udgave af en affotografering af en originalkilde fra Rigsarkivet.
Affotograferingen er bragt i ”Vore Gamle Tropekolonier”, Sophie Petersen, København, 1948