Annonce: Hvorfor bør man stemme ja til salget af øerne

Artikel fra avisen Fyns Venstreblad. Efter at forhandlingerne om et salg af øerne igen-igen var mislykkedes, var der igen forhandlinger i gang i 1915-1916.

1. Verdenskrig gjorde, at USA var endnu mere interesserede i at købe øerne, da de var bange for, at fjenden Tyskland, der flere gange havde vist interesse for øerne, ville købe dem af Danmark og bruge øernes placering i krigen.

I 1916 var forhandlingerne om salget af øerne nået så langt, at der blev afholdt en folkeafstemning om salget i Danmark d. 14. december. Salget blev ivrigt diskuteret i offentligheden i tiden op til valget.

Dagen før valgdagen bragte Fyns Venstreblad en artikel, der handlede om valget.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kilde

“Hvorfor bør man stemme ja ved Folkeafstemningen i Morgen?
(…)

Fordi Danmark ikke har betingelser for at styre tropekolonier.
Fordi øerne i to menneskealdre har været i stadig tilbagegang
Fordi de danske ophjælpningsforsøg [forsøg på at hjælpe til økonomisk fremgang] ikke har kunnet indre fortsat tilbagegang.
Fordi der ingen som helst udsigt er til at nye kostbare ophjælpningsforsag vil kunne standse tilbagegangen.
Fordi øerne under amerikansk styre i tilknytning til den stat de geografisk, økonomisk og nationalt hører sammen med har udsigt til meget bedre forhold.
Fordi øernes befolkning, både hvide, farvede og sorte ønsker forandringen med de Forende Stater.
Fordi Danmark ingen ret har til mod befolkningens vilje at bevare herredømmet over den, når den på anden vej har udsigt til bedre forhold, end vi kan yde.
Fordi vederlaget [betalingen for øerne]: anerkendelsen af Danmarks udvidelsesret i Grønland og ydelsen af 25 millioner dollars er meget større en ved nogen tidligere forhandlinger.
(…)”

 

 

Kilden er et uddrag af en artikel, bragt i Fyns Venstreblad, 13. december 1916. Klik på billedet for at se en større version i en ny fane. Kilden er lettere pædagogisk bearbejdet. Kan tilgås via www.mediestream.dk