Annonce mod salget af øerne

Annonce der blev indrykket i avisen Nationaltidende 2 dage før folkeafstemningen om salget af De Vestindiske Øer. Det var første gang at kvinder kunne stemme ved et nationalt valg i Danmark.
Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kilde:

”Danske kvinder!

Under ejendommelige forhold kaldes I for første gang til stemmeurnen: Ministeriet opfordrer Jer til at stemme for at afhænde en del af vort fædreland, en koloni, vi har ejet i et kvart årtusinde.

Vi kvinder kan og må forhindre dette salg. Er øerne først solgt, fås de aldrig tilbage, og vor første afstemning skal ikke have til følge, at Dannebrog må stryges over dansk jord.

Vi nedlægger indsigelse [protest] derimod og opfordrer alle danske kvinder til at stemme mod salget af Dansk Vestindien den 14. december.”

 

Billede af annoncens underskrivere:

kvinder-nej
Billedtekst: Mange af de kvinder, der underskrev annoncen tilhørte borgerskabet eller adelen, herunder en baronesse og en komtesse. Berlingske Tidende var dengang en avis, som regnedes for at være borgerlig eller konservativ.

 

Kilden er en bearbejdet udgave af et uddrag af en annonce bragt i avisen Nationaltidende 12. december 1916. Klik på billedet for at se en større version i en ny fane. Annoncen kan tilgås via www.mediestream.dk