En rejse igennem Riget og historien med Jens Aage Poulsens nye læremiddel

Jens Aage Poulsen har med sin nye udgivelse Rigsfællesskabet skrevet en bog, der kan åbne op for dialogen om det danske Rigsfællesskab og dets oprindelse, udvikling og fremtid. Bogen er en gennemgang af de store historiske begivenheder, som rigsfællesskabet har været igennem siden 2500 f.vt., samt giver den en status quo af de politiske, sociale og kulturelle tilstande, som gør sig gældende i dag på Grønland, Færøerne og Island.

Jens Aage Poulsen beskriver i sin bog, hvordan rigsfællesskabet opstod og udviklede sig, og hvilken rolle Færøerne og Grønland udspillede i rigsfællesskabet og dens historie. Rigsfællesskabet består i dag af Danmark, Grønland og Færøerne. Indtil i år 1944 var Island en del af rigsfællesskabet, hvor øen blev en selvstændig republik.

 

Rigsfællesskabet er bundet sammen af en fælles historie og kultur, skønt de fire landområder har deres egne kulturer og sprog, så er de bundet sammen af en mere end tusind år lang historie som går tilbage til, da norske vikinger rejste på togt til Færøerne, derefter Island og til sidst Grønland. I 1380 blev Norge og Danmark til et rige under den danske konge, og rigsfællesskabet fik den form som ville holde op til Islands selvstændighed. Rigsfællesskabets områder har i dag og den senere tid spillet en større rolle i det udenrigspolitiske farvand ift. klima, militærstrategiske positioner, mineralske ressourcer og olie.

 

Bogen er skrevet til undervisningen af børn fra ca. 12 år, og den kan benyttes til både selvstændig læsning og klasseundervisning.

Bogen kan købes her Tilhørende opgaver kan findes her