Undervisningsrollespil om Den Kolde Krig

Museum Skanderborg har i samarbejde med HistorieLab udviklet rollespillet Bunkerrotter, samt undervisningsmateriale og materialebank om Den Kolde Krig. Spillet henvender sig til 8. - 9. klasse og til gymnasiet.

Under et hus i Skanderborg ligger en betonbunker opført af det tyske Luftwaffe i september 1944. Bunkeren blev opført som en del af tyskernes administrative hovedkvarter i Skanderborg Dyrehave. Bunkeren blev dog aldrig taget i brug under 2. Verdenskrig, men først i årtierne efter. Bunkeren blev brugt som kommandocentral fra 1963 til 1993 under Den Kolde Krig.

I undervisningsrollespillet bemander klassen en af civilforsvarets kommandocentraler, og har til opgave at navigere deres by sikkert ud af netop den krise som man frygtede. Tiden er ca. 1981-83. Klassen skal forholde sig til konkrete cases, der giver en lille historie om hændelser på overfladen. Det kan være rensningsanlæg, der er blevet saboteret af sovjetsympatisører, sammenstyrtede bygninger efter bombebrande eller en indlevende tale, som skal skrives til borgmesteren, så han kan berolige en stadig mere panisk befolkning.

Spillet er udviklet i kommandocentralerne i Skanderborg og Silkeborg, men det er meningen, at det skal kunne bruges overalt i landet. Det er vigtigt, at spillet er lokalt – at det spilles det på en institution i nærområdet, for det skal netop give eleverne en oplevelse af, hvordan truslen fra Den Kolde Krig påvirkede deres eget nærområde. For at det kan lade sig gøre, må man tilpasse opgaverne i spillet til lokale forhold ved fx at ændre på vejnavne og kort.

Læringsrollespillet skaber mulighed for at levendegøre hverdagen under Den Kolde Krig for nutidens unge. Selvom det kun er 25 år siden, at Den Kolde Krig sluttede, så føles det allerede som en fjern fortid for yngre generationer. Viden om perioden kan sætte deres egen hverdag i perspektiv og hjælpe dem til at forstå, at den relativt store sikkerhed, som vi oplever i dag ikke kan tages for givet.

Materialet kan frit hentes ned fra Museum Skanderborgs hjemmeside, følg blot linket herunder. God fornøjelse med spillet.

Hent materialet og læs mere om spillet