Alle kilder i temaet: Tema: Heksesabbat

Temaet om "Heksesabbat" dykker ned i heksenes hemmelige fester. Hvordan forberedte de sig, hvor blev de hemmelige fester afholdt, hvem blev inviteret og hvad foregik der til festerne? Bliv klogere ved at folde kilderne ud.

 

Heksene mødtes på hemmelige steder og festede. Den største fest foregik midsommeraften, Sankt Hans Aften. Så måtte alle hekse afsted. De blev transporteret af små djævel, gedebukke, eller de fløj på et kosteskaft. Nogle steder troede man, at heksene kunne omskabe tjenestekarle til heste og brug ride på dem til festen.

Festen foregik forskellige steder. De svenske hekse mødtes på Blåkulla, en lille klippeø mellem Øland og Småland. De fleste danske hekse mødtes på Brocken eller Bloksbjerg i Harzen. Nogle drog danske hekse drog mod nord til Island til vulkanen Hekla, der blev kaldt Hekkenfeld.

Når heksene ankom, afleverede mad, tøj og andre gaver. Hekse, der deltog første gang, skrev deres navn med eget blod i en bog. Nu kunne festen begynde. Hver heks fik en djævel som bordherre, som de havde sex med. Der blev danset og drukket og spist uappetitlige ting.

Kilde 1: Forberedelserne
Heksene gør sig klar til heksesabbatten.
Kilde 2: Heksebryg
Billedet forestiller en heks der er ved at lave noget i en gryde.
Kilde 3: Til sabbatten
Heksene ankommer til sabbatten.

Kilde 4: Festen
Så er heksesabbatten i gang.
Kilde 5: Hvad foregår der?
Billedet af en heksesabbat er fra omkring 1590.