Bog og maleri om prostitutionen.

I 1880´erne udkom en bog og et maleri i Norge, som forargede mange. Både bogen og maleriet handlede om prostitutionen og de hårde vilkår, som mange prostituerede levede under.

I 1886 udkom romanen ”Albertine” i Norge, skrevet af forfatteren og maleren Christian Krohg. Romanen handler om en ung, fattig pige, der efter en voldtægt ender i prostitution i Oslo. Romanen ender med, at hendes voldtægtsmand indkalder hende til de offentlige prostitueredes læge, hvor hun bliver tvangsundersøgt for kønssygdomme. Oplevelserne får til sidst Albertine til at føle, at hun hører til blandt de prostituerede og hun ender i byens hårde prostitutionskvarter.

Christian Krohg skrev Albertine som et indlæg i samtidens debat om mænds og kvinders seksualitet. Krogh kritiserede samfundets moral, der så igennem fingrene med at mænd havde sex udenfor ægteskabet. Samtidig kritiserede han også samfundets behandling af fattige kvinder, som ofte var tvunget ud i prostitution af nød.

Allerede dagen efter at romanen udkom, blev den beskyldt for at være usædelig, og blev beslaglagt og senere forbudt. Alligevel satte romanen for alvor gang i samfundsdebatten i Norge. Mange blev dybt forargede over at Krogh tog prostitutions- og seksualitetsemnet op i offentligheden. Andre, især arbejderklassen, var enige i hans kritik af samfundets behandling af fattige kvinder. Faktisk endte det med, at man afskaffede den offentlige prostitution i Norge i 1887. I Danmark skete det først i 1906.

Kilden nedenfor er et bearbejdet uddrag af ”Albertine”, som er oversat til dansk. Uddraget der hvor Albertine er tvunget til politilægen, hvor hun skal undersøges kønssygdomme.

Klik her for at kopiere denne kildes link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kilde 1

”Hun mistede pusten og snappede efter vejret, mens hendes knæ skælvede mod hinanden. Der, lige foran hende, på den anden side af det store, fængselsgule bord midt i værelset – der stod den jo – den forfærdelige stol, hendes evige skræk, den uafbrudte angst, men som hun havde glemt igen et øjeblik, der ude under de offentlige fruentimmers frække øjne. Der stod den, høj og fæl, mindst en meter højere end bordet, med en halvrund indskæring i den brunslidte, læderbetrukne sæde og en lav, skrå ryg, der stod den, mens den viste sin uhyggelige profil, og foran den lille trappe, som førte op til sædet, stod en ung herre som hun ofte havde set ved musikken ved musikken på Karl Johan (Oslos hovedgade) – med sort overskæg og mørke øjne og rettede på sine briller mens han ventede på hende.

….. ”Vil de gå op på det øverste trin og sætte dem på sædet der-” og med et lille smæld lod han hånden falde fladt ned på læderbetrækket. Hun blev stående endnu et sekund, så greb hjælpeløsheden hende helt, og igen gik benene mekanisk afsted og bar hende opover trinene. Man da hun var kommet op på det øverste trin vendte hun sig hurtigt om og idet hun dumpede ned i sædet med knæene presset mod hinanden, greb hun med begge hænder om dem og glattede kjolen godt ned og lægge og ankler. ….

Og mens hun lå der med hånden for øjnene, tilbagelænet oppe i den høje stol, med læggene og fødderne hængende ned fra kanten af sædet, næsten bevidstløs af skam, følte hun sit tøj blive foldet op om hofterne og lagt henover brystet. Og der blev koldt omkring de sammenpressede knæ, og på hvert af dem lagde sig en varm hånd som tog fat og ville presse dem fra hinanden. …. ”Tror du at det er for sjovs skyld at vi står her da, tøs?”
……”

Kilde 2

Christian Krohg nøjedes ikke kun med at skrive romanen om Albertine. Han malede også en række værker, som handlede om Albertine. Det mest kendte er maleriet ”Albertine i politilægens venteværelse”, fra 1887. Billedet forestiller venteværelse hos politilægen, hvor de prostituerede blev tvunget til underlivsundersøgelser. I værelset ses en række kvinder. Forrest i billedet ses en prostitueret, der ser ud på iagttageren. Bagerst i billedet er en skamfuld og fattigt klædt Albertine ved at blive ført ind til undersøgelse af en betjent.

Maleriet er meget stort og måler 2,11 x 3,26 meter. Ligesom med romanen var mange i Norge forargede over maleriet. Flere udstillingssteder nægtede at udstille maleriet, så Krohg lejede selv et sted, hvor billedet kunne udstilles. Tusindvis af besøgende kom for at se det berømte og berygtede maleri.

Klip på billedet for at se en større udgave i en ny fane.

 

 

Kilde 1 er et bearbejdet uddrag af bogen ”Albertine” af Christian Krohg, 1888 (Førsteudgave fra 1886), oversat fra norsk til dansk.

Kilde 2 er et fotografi af: ”Albertine i politilægens venteværelse”, af Christian Krohg, 1885-87. Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo. Se Nasjonaltionalmuseets hjemmeside for at kunne zoome i billedet.