Til salg

Kildebillederne er billeder af kvinder, som var mistænkt for prostitution i 1800-tallet.

I 1800-tallet var der ikke noget socialt sikkerhedsnet, hvis man blev arbejdsløs, og for mange mænd og kvinder det var svært at tjene penge nok til at leve for. Så for mange kvinder i de større byer var prostitution en måde at overleve, selvom det var forbudt. Mange prostituerede tjente mange flere penge, end de ville have gjort som tjenestepiger og syersker og lignende. Nogle kvinder mødte deres kunder på gaden, andre på barer og nogle annoncerede i aviser.

Selvom det var dyrt at få taget billeder hos en fotograf dengang, var der mange prostituerede, der fik taget portrætfotos. Nogle fik måske billederne taget, fordi det var spændende og moderne, men mange af kvinderne kunne også bruge billederne som en form for reklame for det, de solgte – sig selv.

I dag findes der mange portrætfotos fra kvinder, der var mistænkt for prostitution i 1800-tallet. På bagsiden af portrætterne noterede politiet ofte navn og andre oplysninger om kvinderne. Fotografiet blev gemt hos politiet, så politiet havde lettere ved at identificere kvinderne, hvis de igen blev anholdt for prostitution.

Fotografierne nedenfor er eksempler på et af de fotografier, som politiet konfiskerede. Her kan man blandt andet se hvor og hvornår kvinden var født, og hvornår, hun blev indskrevet som offentlig prostitueret i politiets protokolbøger.

Klik her for at kopiere denne kildes link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kilde 1

På bagsiden af portrætfotoet har politiet noteret:
”Jenny Marie Venndt. Født i Hobro d. 12. april 1859. Datter af købmand Frederik Vilhelm Julius Venndt og Hustru Johanne Christine Andersen. [Idømt] tvangsarbejde 12 dage i 1880. Indført d. 16. juli 1878 i [politiets] protokol….”

Kilde 2

Bag på dette portrætfoto har politiet skrevet:
”Sofie Augusta Christiane Fogelstrøm, født d. 18. november 1852 i København. Mødt første gang [af politiet] 14. juli 1970. [Undersøgt og fundet smittet med kønssygdom] 3 gange til hun 10. juni 1871 blev indført som offentligt fruentimmer.”

Kilde 3

En tredje måde, som kvinderne kunne reklamere for sig selv på, var at sætte annoncer i aviser. Da det var forbudt at leve som prostitueret, og det var forbudt at gøre reklamere for utugt, måtte kvinderne være kreative i deres annoncer. Samtidig var det vigtigt, at eventuelle kunder forstod annoncens budskab.

I politiets arkiver kan man finde eksempler på annoncer som politiet har klippet ud af aviser og klistret ind i deres protokoller. Politiet har ment at der har været tale om prostitution. Politiet kunne så holde øje med kvinderne bag annoncerne og måske anholde dem for prostitution.

Billedet nedenfor er et fotografi af et af politiets bøger.

I den første udklippede annonce står der: ”Aftrædelsesværelse tilleje for en herre hos en dame. Istedgade 39, 1. sal tv.” Politiet har noteret at udklippet kommer fra avisen Middagsposten, den 26.06.1907.

I den anden annonce står der: ”En ung dame ønsker lån af en fin herre. Istedgade 19.4.”

Klik på billedet for at se en større udgave i en ny fane.

 

Kildebillede 1 er lånt fra Rigsarkivets Flickr. Se flere billeder af de offentlige fruentimmere på Rigsarkivet: Københavns Politi, 2. Politiinspektorat. Fotografiportrætter af offentlige og andre løsagtige fruentimmere, 1880 https://www.flickr.com/photos/statensarkiver/sets/72157632698054245

Kildebillede 2 er lånt fra Rigsarkivets Flickr. 

Kilde 3: Fotografi af Annoncer, Københavns Politi, 3. Politiinspektorat Afdeling B, 1906-1920, Annonceprotokol 1908-1909. Foto: Christina Louise Sørensen.