Skal det være forbudt at købe sex?

I 1999 blev prostitution afkriminaliseret, så det ikke længere er kriminelt at være prostitueret. Men det bliver stadig diskuteret, om det skal være forbudt at købe sex af andre.

Frem til 1999 var det ulovligt at leve af at sælge sex i Danmark. I 1999 blev loven ændret, så det ikke længere er ulovligt at prostituere sig. Det er heller ikke ulovligt at købe sex af en prostitueret, så længe at den prostituerede er over 18 år gammel. I både Sverige, Norge og Island i dag er det forbudt at købe sex. Det vil sige, at det er køberne, der gør noget strafbart, og ikke de prostituerede.

Selvom prostitution for både sælger og køber ikke er kriminelt i Danmark, er prostitution stadig en gråzone. En prostitueret skal betale skat af det, han eller hun tjener. Men samtidig er prostitution ikke et anerkendt erhverv af staten. Det betyder, at prostituerede ikke har de samme rettigheder som andre på arbejdsmarkedet. Der er ingen arbejdsmiljølove, der beskytter dem. Og for mange er prostitution stadig forbundet med tabuer og skam.

Igen og igen opstår der debatter om man skal lave loven om, så købesex bliver ulovligt. I 2015 lavede avisen Kristeligt Dagblad en undersøgelse af en del af de danske partiers holdning til om køb af sex skal kriminaliseres.

I teksten nedenfor kan du læse et uddrag af holdningerne. Hele artiklen læses her.

Klik her for at kopiere kildens link oppe i hjemmesidens adressefelt

Kilde

”Køb af sex skal kriminaliseres.
Enhedslisten – Svar: Helt uenig
SF – Svar: Helt enig
Socialdemokraterne – Svar: Hverken eller
Radikale Venstre – Svar: Delvist uenig
Venstre – Svar: Helt uenig
Det Konservative Folkeparti – Svar: Helt uenig
Kristendemokraterne – Svar: Helt enig
Liberal Alliance – Svar: Helt uenig
Dansk Folkeparti – Svar: Helt uenig …”

 

Kilden er et bearbejdet uddrag af en artikel bragt i Kristeligt dagblad 03.06.2015.