Kilde 2: Danmarksløbet

Denne kilde omhandler Danmarksløbet og bornholmeren Rasmus V. Lunge. Kilden indeholder et punkt med dertilhørende spørgsmål.

Bornholmeren Rasmus V. Lunge vandt Danmarksløbet i 1889. Blæksprutten bragte denne tegning og medfølgende tekst om begivenheden.

Bornholmeren Rasmus V. Lunge vandt Danmarksløbet i 1889. Blæksprutten bragte denne tegning og medfølgende tekst om begivenheden.

”Sejrherren i Danmarksløbet blev Rasmus V. Lunge. Han tilbagelagde de 200 danske Mil på 55 timer 2 Minutter og 7 1/9 Sekund. […]. Under Løbet nød han ikke andet end lidt klar bouillon, der blev sprøjtet ind i ham, mens der pumpedes luft i ringene. Hans rekord har hævet Danmarks navn op i niveau med de mest fremskredne nationer. Aldrig vil vi glemme, hvad vi skylder Rasmus V. Lunge. Når han om et par måneder er kommet sig efter den sunde og oprivende tur, vil en kreds af ansete mænd og kvinder udbede sig tilladelse til at lade ham male i cykelolie og ophænge i det nationalhistoriske museum på Frederiksborg Slot.”

(Kilde: Blæksprutten 1889)

__

Spørgsmål:

  • Hvilke virkemidler bruger tegneren Axel Thiess (1860-1926) for at gør lidt grin med Rasmus V. Lunge og cykling?
  • Hvordan modtages han af dyrene og af menneskene?
  • Det nationalhistoriske museum på Frederiksborg Slot har bl.a. billeder af store begivenheder fra Danmarkshistorien. Hvordan kan du se, at teksten er satirisk?