Tour de France er uden tvivl det mest berømte og prestigefyldte cykelløb i verden, men det er ikke det ældste. Det første officielle cykelløb i Danmark blev afholdt i 1869 – og cyklerne var dengang velocipeder fransk) eller populært på dansk blot ”væltepeter”.
I 1888 åbnede en cykelbane i Ordrup og i 1883 kom der en bane i nærheden af Tivoli. Den største bane blev anlagt omkring 1900 ved Helsingør.
Langt op i 1800-tallet var cykler var håndbyggede og dyre. Derfor var cykelsport forbeholdt de velhavende. Men efterhånden som man begyndte at fremstille cyklerne på fabrikker, faldt prisen, og cykelsport blev for den brede befolkning. I 1898 blev en af de ældste cykelklubber, Arbejdernes Bicykle Club, oprettet, og de fleste af dens medlemmer kom fra arbejderklassen.
Landevejscykling
De første konkurrence i landevejscykling fandt sted før år 1900. Det første verdensmesterskab blev afholdt i Chicago i 1893. Et stadig berømt cykelløb Paris-Roubaix blev gennemført første gang i 1896. Fyen Rundt, der fortsat afholdes, blev første gang kørt i 1895.
Seksdagesløb og andre banecykling

Der skiftes på et seksdagesløb i London i 2011.
Banecykling er en sportsgren, der som navnet fortæller, køres på en specialbygget bane. Cyklerne har fast nav og ingen bremser. Banecykling havde sin storhedstid i begyndelsen af 1900-tallet, hvor der var 25-30 cykelbaner rundt om i landet. Thorvald Ellegaard var en af Danmarks mest berømte baneryttere. Han vandt mere end 900 løb på omkring 150 baner rundt om i verden.
I dag er der tre store nyere indendørs-baner i henholdsvis Ballerup, Odense og Silkeborg, samt en ældre udendørs-bane i Aarhus.
Seksdagesløb foregår typisk på en cirkulær bane. To cyklister skal på skift cykle i seks døgn. Det første seksdagesløb blev afviklet i London i 1878. I Danmark begyndte man at køre seksdagesløb i 1930’erne. I en årrække blev det afviklet i Forum i København. I 1951 forsøgte man også med et 10-dages cykelløb (se Kilde 8).