Kilde 3: Danmark som cykelland

Denne kilde omhandler Danmark som cykelland op gennem tiden. Kilden indeholder et punkt med dertilhørende spørgsmål.

Isenkræmmer-lærling Willy Falck Hansen

Avisen Politiken arrangerede hvert år cykelløb for de unge. I Sommeren 1922 vandt den 16-årige isenkræmmer-lærling Willy Falck Hansen løbet. Politikens redaktør Cavling holdt i den anledning en tale, hvor han priste cyklen.

”At vi i Danmark har knæsat cyklen som uundværlig, er ikke nogen tilfældighed. Det hænger sammen med landets klima, med vores særegne naturforhold, der gennem enhver pore præger os i karakter og sind.

Det danske temperament har som særpræg omskiftelighed. Og omskiftelighedens land er landet med […] den mørke vinter, den lyse sommer, dale og bakker med vekslende vinde, med dybe skove og flade marker, med drivende skyer og lys og skygge i hastig tagfat over bølgende agre. Og med et folk af glade drømmere, der smiler for at skjule deres tårer. […]

Dette land og dette folk måtte med usædvanlig styrke gribe et bevægelsesredskab som Cyklen. […]

Cyklen er en god arbejdshest, den er også en køre-, ride- og væddeløbshest, der ikke i tide og utide snuser efter hakkelse og havre. Vi træder i pedalen og kører og rider og spadserer med det samme. […] 

Cyklen giver efter for ethvert sanseindtryk. Den standser af sig selv ved bækken og finder af sig selv de gode stier i skoven. Den sætter fantasien i bevægelse og gør verden større. […]”

(Kilde: Politiken, 19. juni 1922)

__

Spørgsmål:

  • Hvordan ser ophavsmanden (Cavling) sammenhængen mellem danskernes temperament, landet og cykling.
  • Hvis du skulle holdt en tale, hvor du priste cyklen, hvad ville du så fremhæve?