Kilde 6: Risiko ved cykling

Denne kilde omhandler risikoen ved cykling i 1800-tallet. Kilden indeholder to punkter med dertilhørende spørgsmål.

Var det sundt eller farligt at cykle. Det var lægerne ikke enige om i slutningen af 1800-tallet.

a)

Professor dr. Oppolser fra Wien advarede om ”Velocipede-manien”. Velocipede var navnet på den cykel, der på dansk fik øgenavnet ”væltepeter”. Den havde et stort forhjul, hvor pedalerne var fast monteret og et mindre baghjul.

”Det lader til, at man endnu ikke har affundet sig med, at det høje dødeligheds-gennemsnitstal skal søges i den ivrige velocipede-sport. Det er bevist […] at ved køre velocipeden, udsættes alle muskler for en stærk overanstrengelse. Det fremkalder ofte ikke alene hypertrofi (ødelæggelse af muskel-fibre) af alle muskler og hjertet. Men følgen kan også føre til forskellige hjertesygdomme. Ikke sjældent fremkalder det også åreknuder.”

(Kilde: Flyveposten, 27. april 1869)

__

b)

Ifølge Vejle Amts Folkeblad anbefalede den ”kendte cykelkører” Dr. Sandre at køre med slør om ansigtet, når der var varmt. Det havde han selv gode erfaringer med.

”[…] I begyndelsen generede sløret ganske vist noget, men man vænner sig snart til det. Et mørkt slør, helst i forbindelse med en Stanley-hat*) bør foretrækkes. Sløret anbringes, så det både dækker ansigt og hals.

Faren for solstik er da ganske udelukket. Og det kvantum støv, der ellers indåndes, formindskes betydeligt. Øjenbetændelse på grund af små insekters indflyven undgås. Og sløret varmer ikke meget, så heller ikke her er der ulemper ved denne – rigtignok endnu ikke moderne hovedbeskyttelse.”

*) Stanley-hat = en tropehjelm eller solhjelm

(Kilde: Vejle Amts Folkeblad, 12. august 1899)

__

Spørgsmål:

  • Hvilke fordele og ulemper og farer var der ifølge kilderne ved at cykle?
  • Der er ingen tvivl om, at dr. Oppolser var overbevist om, at det var farligt at cykle. Hvordan kan han være nået frem til den konklusion?