Kilde 1: Dopingskandalen i 1991

Denne kilde omhandler dopingskandalen i 1991. Kilden indeholder desuden tre punkter og dertilhørende spørgsmål.

Miguel Indurain, Tour de France, 1994

a) Forfatteren Joakim Jakobsen skriver bogen Tour de France. Verdens hårdeste cykelløb om hvordan stjerneholdet PDM under touren i 1991 pludselig begyndte at skrante og rytterne trak sig én efter én:

”Efter en uges cykelløb begyndte det stjernespækkede PDM-hold med Erik Breukink, Sean Kelly, Uwe Raab, Jean-Paul van Poppel og Raúl Alcalá at skrante gevaldigt. 

L’Équipe [en fransk sportsavis] undrede sig:

De taler om en mystisk virus, som giver rytterne feber og ømhed i hele kroppen. Det kunne også være en salmonellaforgiftning, vurderer holdets ledere. Begge forklaringer er mere end skrøbelige: Hvordan kan det så være, at ingen i staben – hverken direktører, mekanikere eller massører – er ramt?

L’Équipe kontaktede også de hoteller, hvor PDM havde boet, og fik at vide, at hele PDM-flokken fik samme menu. På 10. etape udgik fem af PDM-rytterne, og dagen efter fulgte de fire sidste trop […] Uha, de havde 38,5 i feber, og så var det jo ganske uforsvarligt at fortsætte. […] L’Équipe konstaterede, at det da vist mest var PDM’s image, der var virusramt. Alle var sikre på, at det var det nye vidundermiddel inden for doping, der havde knækket holdet: EPO eller erytropoetin. […]

I 1991 var det stadig umuligt at spore EPO, og lægerne kunne ikke gøre andet end at opstille grænser for andelen af røde blodlegemer, den såkaldte hæmatokritværdi. Men man vidste, at EPO-brug kunne udløse både hjerteanfald og mere harmløse symptomer som dem, PDM-holdet døjede med. 

Breukink & Co. Var altså væk efter 11. etape.”

(Kilde: Joakim Jakobsen: Tour de France. Verdens hårdeste cykelløb, Lindhardt og Ringhof 2020, side 517)

__

Spørgsmål:

  • Hvordan forholder den franske sportsavis L’Équipe sig til cykelholdets sygdom og til doping?
  • Hvorfor mistænker mange aviser det for at være EPO?

__

b) Den danske journalist Jørgen Nielsen skrev i 2008 på netmediet feltet.dk at en tidligere holdlæge i en belgisk TV-udsendelse havde tilstået, at det rent faktisk var hans skyld, at hele PDM-holdet med kaptajn Erik Breukink i 1991 måtte udgå af Tour de France.

Efter en nat med feber og opkastning over hele linjen måtte PDM-holdet trække sig efter 11. etape fra Quimper til Saint-Herblain i Tour de France 1991. Forinden havde holdets sprinter, Jean-Paul van Poppel, formået at vinde 7. etape.

Den officielle forklaring på holdets kollektive sygdom blev opgivet som madforgiftning – sandsynligvis fordærvet kylling – men den daværende holdlæge Wim Sanders indrømmede i TV-programmet forleden, at virkeligheden var en anden.

Under Tour de France gav han rytterne kostsupplementet Intralipid i form af injektioner [indsprøjtninger]. Og han havde ikke taget en ny emballage hver gang men adskillige gange brugt den samme, indtil den var tømt. Dvs. perforeret flaskens membran mange gange og senere injiceret flere forskellige ryttere med produktet.

Sanders indrømmede desuden, at han aldrig havde hørt om Intralipid, før han begyndte af anvende det:

”Vi prøvede alt for at forbedre vores præstationer. Men dette middel skulle jeg aldrig have brugt. Så jeg kan godt forstå, hvis rytterne bliver sure. Og rent faktisk har jeg måske taget en etapesejr fra Breukink”, indrømmede Wim Sanders iflg. Sportwereld i programmet.

(Kilde: Jørgen Nielsen: Helt Tourhold besejret af baktier, feltet.dk, 18. januar 2008)

__

Spørgsmål:

  • Hvorfor mon cykelrytterne tog indsprøjtningerne med kosttilskuddet uden helt at vide, hvad det var?
  • Hvorfor indrømmer holdlægen først i 2008, næsten 17år senere, at han var skyld i cykelholdets sygdom?
  • Ville du tage doping, hvis en læge garanterede, at det ville forbedre din præstation?

__

c) Cykelrytterne Gert Jakobs og Erik Breukink ved Tour de France i 1993. Den hollandske cykelrytter Erik Breukink var en af de ryttere på PDM-holdet, som måtte udgå pga. feber i 1991. Han fik aldrig en etapesejr efterfølgende.

Tour de France