Kilde 2: Riis indrømmer doping

Denne kilde omhandler Bjarne Riis' doping-indrømmelse. Kilden indeholder desuden to punkter og dertilhørende spørgsmål.
En ung Bjarne Riis i 1989

En ung Bjarne Riis i 1989

Cykelrytteren Bjarne Riis vakte stor begejstring i Danmark, da han som den første dansker nogensinde vandt løbet i 1996 efter en suveræn bjergkørsel. Ledelsen af Tour de France valgte imidlertid at slette Riis fra den officielle vinderliste, efter at han i 2007 på et pressemøde indrømmede, at han havde taget doping i årene 1993-1998. Det var i de år, hvor han vandt sine største sejre. Ledelsen ændrede dog beslutningen året efter, og hans navn kom igen på vinderlisten.

 a) Trods mistanker indrømmede Bjarne Riis i mange år ikke sit dopingmisbrug. Det følgende er et lille udpluk af de svar, han gav i interviews, når han blev spurgt ind til doping:

“Naturligvis har jeg ikke taget doping, og jeg tager afstand til alt, som hedder doping, det ligger klart og fast.”

“Nej, jeg har aldrig brugt EPO, så hold da op for f… pokker.”

Da Riis blev interviewet uden for rytterbussen af DR under Tour de France 1998, sagde han: 

“Jeg er 34 år, og jeg har kørt siden jeg var 7 år. Jeg har aldrig følt mig mere sund og rask end i øjeblikket. Så skal man fandeme ikke beskylde mig for det ene og det andet.”

(Kilde: Wikiquote)

__

b) På et pressemøde i maj 2007 indrømmede Bjarne Riis for første gang sin brug af doping under Tour de France:

”Bjarne Riis tøvede længe. De indledende bemærkninger var overstået. Og nu skulle de afgørende ord falde.

»Jeg har taget doping. Jeg har taget EPO. Det var en del af min hverdag … jeg har selv købt det. Jeg har selv taget det«, sagde Bjarne Riis og blev badet i en voldsom byge af blitzlys.

Bjarne Riis fortalte pressen, at han havde taget doping fra 1993 og frem til 1998. Han købte selv dopingmidlerne og vil ikke skyde skylden på nogen andre. Heller ikke de meget udskældte læger, som han mener gjorde hvad de kunne, for at passe på rytterne.

Bjarne Riis undskyldte over for de mennesker, som har tiljublet ham og troet på hans forklaringer igennem årene. Alligevel slår han fast på, at han er stolt over de resultater, han har opnået.

– Jeg ved godt at jeg ikke er kommet helt ærligt til dem. Men jeg ved hvor meget jeg har kæmpet, sagde Bjarne Riis, der som han kom længere frem i teksten virkede mere og mere frigjort i sin stemmeføring og sit kropssprog.

Bjarne Riis er den første Tour de France-vinder, der erkender at have benyttet doping i verdens største cykelløb. Og han erkendte, at han på den baggrund vel ikke er en værdig vinder.

– Min gule trøje ligger i en papkasse derhjemme. Den betyder ikke noget for mig. Mine oplevelser og mine minder har jeg for altid, sagde Bjarne Riis.

(Kilde: Mikkel Gottlieb: Riis indrømmer doping i Berlingske Tidende, 25. maj 2007)

__

Spørgsmål:

  • Hvorfor skulle der mon gå så mange år, inden Bjarne Riis indrømmede sit dopingmisbrug?
  • Diskuter om Riis er var en værdig vinder, når han havde brugt doping
  • Hvorfor mon Riis på pressemødet siger, at den gule vindertrøje ikke mere betyder noget for ham?